A Reuters adatközlése alapján a február 16-20-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5%-kal lett drágább, a gázolajnál 3,6% volt az áremelkedés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6%-kal erősödött. 
Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 3 forintos dízel áremelést figyelembe véve február 25-én, szerdán a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolajnál is a stagnálás a valószínűbb, de elképzelhető egy 2 forintos emelés. Így a benzin ára 355 forint/liter, a gázolaj ára a 368-370 Ft/liter közötti szinten változhat.
A Brent kőolaj ára a héten 8%-kal emelkedett, a hét utolsó napján az áremelkedés eltüntette a hét folyamán történt kismértékű csökkenést. Az olajár emelkedését részben az amerikai kőolajfúrások számának újabb csökkenése okozta, bár a csökkenés mértéke kisebb volt a vártnál. Az áremelkedés másik oka a hideg időjárás. Az USA keleti partjainál finomítók álltak le, vagy csökkentették termelésüket, a termékek szállítása lelassult, s a tüzelőolaj és fűtőolaj kereslet megemelkedett.
Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 14%-kal csökkent. Az időszaki átlagos keresetek emelkedése miatt 22%-kal több benzint és 21,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

Tudtad?

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet.

forrás: gkienergia.hu

A budapesti Bermuda-háromszöget láttad már?
Igazi X-akta, hogy mit szeretett volna a nő

Üzemanyagár: szerdától fellélegezhetünk? 1