A használt személyautók importja tavaly 36,8 százalékkal bővült az előző évhez képest, azonban ez továbbra sem javítja a magyarországi járművek átlagéletkorát. A külföldről érkező kocsik 58 százaléka tíz évnél idősebb, és mindössze 20 százalékuk legfeljebb ötéves – írja a DasWeltauto közleménye.

Öreg autók özönlenek külföldről az országba 1
Öreg autók özönlenek külföldről az országba 2

Öreg autók özönlenek külföldről az országba

Öreg autók özönlenek külföldről az országba

Öreg autók özönlenek külföldről az országba 6
Öreg autók özönlenek külföldről az országba 7
Öreg autók özönlenek külföldről az országba 8
Fotó megosztása:
Öreg autók özönlenek külföldről az országba 9


2014-ben cégek és magánszemélyek 96 747 használt személyautót hoztak be külföldről. Emellett 10 643 kishaszonjárművet is regisztráltak Magyarországon használtan, itt 43,3 százalékos volt a növekedés. A külföldről vásárlóknak a magasabb kategóriájú autókra van igényük, a legtöbben felső- (25 118 darab), illetve alsó-középkategóriás (21 247 darab) gépkocsit vettek.

A beérkező személyautók 58 százaléka volt tíz évnél idősebb, és mindössze 20 százalékuk volt 1-5 éves. A haszonjárművek esetében 41 százalékot tesz ki a tíz évnél idősebb kocsik aránya, viszont a vásárlók 27 százaléka döntött 1-5 éves jármű mellett.

A DasWeltAuto szerint szemléletbeli változásnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy csökkenjen a rossz minőségű gépkocsik importja, és a vevők az ellenőrzött forrásból származó, szakszerű állapotfelméréssel beszerzett autók felé forduljanak.