Az elmúlt héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,2%-kal lett drágább, a gázolajnál 0,7% volt az áremelkedés mértéke, de az árfolyamváltozások miatt (1,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért) a jövő héten nem valószínű, hogy változik az üzemanyagok ára.

A kis ingadozásokat a különböző hírek okozták, így a szaudi király halála inkább bizonytalanságot okozott, de az, hogy az IMF csökkentette az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, az lejjebb vitte az árakat. Az amerikai kőolaj jegyzési árát pedig a hatalmas köolaj-készletnövekedés mozdította lejjebb. A piacot az is nyugtalanítja, hogy egyre több olajipari szolgáltató és termelő cég bocsát el munkásokat.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a 27%-os áfával is növelten benzin és a gázolaj ára várhatóan nem fog változni január 28-án, szerdán, mivel a fentebb bemutatott kis elmozdulásokat a pénteki benzin áremelés már figyelembe vette. A Brent kőolaj ára a héten 45-46 dollár között változott, heti átlagban 60 centtel csökkent az olajár.

Így várhatóan a benzin ára 333 forint/literes szinten marad a gázolaj ára is a 343 Ft/liter körüli szinten marad. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 18%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 24%-kal több benzint és 20%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

forrás: gkienergia.hu