A hetedik Dakar-napon a versenyzők a rali történetében először Bolívia felé autóztak. A 2009 óta mellőzött maratoni etap első gyorsasági szakaszán a versenyzők 3500 méter magasba kapaszkodtak fel, majd egy sáros szakasz következett a folyóvölgyben. A szélsőséges időjárási körülmények miatt ez volt az idei Dakar eddigi legnehezebb erőpróbája.
Nem sokkal hajnali 5 óra után indult neki Peterhansel az összekötő szakasznak, amely a 321 kilométeres gyorsasági szakasz felé vezetett. A francia versenyző másodpilótája, Cottret segítségével a gyorsasági szakasz első időmérő pontjánál a második leggyorsabbnak mutatkozott, végül hetedikként futottak be, melynek köszönhetően összesítettben a nyolcadik helyre lépetek előre.
Cyril Despres, a Peugeot másik versenyzője, némi előnyt élvezhetett a mai nap elején, mégpedig a maratoni szakaszról szerzett korábbi tapasztalatainak köszönhetően. A korábban motorral versenyző ötszörös bajnok pontosan tudja, hogy mit jelent az az egy éjszaka, amikor nem számíthat a szerelők segítségére (a motorosoknál ugyanis gyakori a maratoni szakasz.) Despres sikeresen eljutott az ujuni táborba, mégpedig a 24.helyen, amellyel összesítettben a 48.helyről a 35-re lépett előre.   
Mielőtt holnap nekivágnának a Chile és az Atacama-sivatag dűnéi felé vezető 510 km-es mért szakasznak a Peugeot-Total csapat mindkét legénysége tehát csak magára számíthat majd, ha bármilyen javításra lesz szükség. A szerelők pedig – bármilyen furcsa is lesz számukra, hogy nem tudják majd elvégezni a már megszokott munkájukat – kénytelenek lesznek pihenni.
“Egy órán át jég esett, aztán rettenetes vihar támadt szakadó esővel. A pályák valóságos sártengerré változtak: rémálomnak tűnt.Volt egy pillanat, amikor tényleg azt gondoltam, hogy ezt a szakaszt lehetetlen teljesíteni. A hatalmas sár miatt ez az út nagyon nehéz volt. Erre a szakaszra hosszú ideig emlékezni fogok. Ilyen körülmények között a mai 10 perces időveszteség számunkra kifejezetten jó eredmény.” – nyilatkozta Peteerhansel.
“A mai szélsőséges körülmények ellenére az autó sértetlenül futott be a nap végén. Éppen egy gázlón hajtottam át, amikor észrevettük, hogy jön a víz. Alighogy kijutottunk onnan, máris egy másikban találtuk magunkat, ami éppúgy tele volt vízzel. Csak hét gyorsasági szakaszon vagyok túl, de már annyi anekdotát tudnék mesélni, mint a legutóbbi hét évem alatt összesen.” – tette hozzá Cyril Despres.