Sorakozót fújtak a nehézségeknek a Dakar hetedik szakaszán, amelyen nemcsak az esőzések, de a magaslatok is próbára tették a versenyzők fizikai teherbírását.
Tegnap a motorosok és a quadosok pihenőnapon voltak, ők a chilei Iquequében maradtak, az autók és a kamionok tovább folytatták útjukat a bolíviai Uyuni felé, előbbiek 321, utóbbiak 335 kilométert teljesítve. Nekik nem is holnap, hanem majd hétfőn jön el a pihenőidő, így a teljes mezőny majd csak keddtől folytatja ismét közösen az útját.
“Nagyon kemény körülmények voltak, hatalmas vihar csapott le, az úton lévő gödrök megteltek vízzel, igazán veszélyes volt” – foglalta össze Sebestyén Sándor, az UNIQA Sandlander Team pilótája. 

“Mivel ez maratonnap, vagyis szerelőket nem hozhattunk Bolíviába, magunknak kell megoldani például, hogy szivárog a szervoolaj. Rossz lenne nélkülözni holnap, amikor több mint 800 kilométer vár ránk. Az autót egyébként is igyekszünk átnézni, de hogy kíméljük a technikát, nagyon óvatosak voltunk a mai szakaszon. Az egyetlen leküzdendő nehézség már csak a hegyi betegség, körülbelül 3500 méteren van a mai táborunk, s az egész napi magaslati autózás megviselt” – tette hozzá.
A Dakar autós mezőnye most először ment át Bolíviába, a fogadtatás pedig ehhez méltó volt. “Több tízezren voltak és fergeteges hangulat alakult ki, él az újdonság varázsa. Népi ruhába öltözött zenészek, táncosok várták a mezőnyt, nagy népünnepély kerekedett” – mesélte Sebestyén.
Dakar 2015: A magyar csapat továbbra is versenyben 1

A magyar pilóta Bognár Józseffel és a mongol Dambinbaljir Jargalsaikhannal az 59. helyen végzett, az összetettben pedig a 63. helyen állnak. A másik sandlanderes egység a mongol Namchin Lkhamaa vezetésével a 60.-ként ért célba a szombati szakaszon, összetettben pedig a 62. helyről folytatja a világ legnehezebb tereprali-viadalát.
A teljes táv során Orlando Terranova mintegy kétperces előnnyel hozta az első helyet, ezzel az argentiné lett a tegnapi legjobb eredmény. A második  Al-Rajhi lett, a harmadik helyre a holland Bernhard ten Brinke jött be, akit a lengyel Holowczyc követett.
Dakar 2015: A magyar csapat továbbra is versenyben 2
Nani Roma lett az ötödik, őt pedig a tabella első két helyezettje, Giniel de Villers és Nasser Al-Attiyah követi. Stephane Peterhansel tízperces lemaradással lett a nyolcadik, őt  Robby Gordon követi.
A kamionoknál Alex Loprais öt perccel volt jobb Gerard, de Rooy-nál. A tabellát vezető Mardejev csak az 5. lett, de előnye csupán néhány perccel csökkent Karginovval szemben.
A hetedik nap videós összefoglalója
A hetedik szakasz eredménye:
Autók
1. Orlando Terranova 3:31:18
2. Jezid al-Radzsi +2:20
3. Bernhard Ten Brinke +2:28
Kamionok
1. Ales Loprais 4:02:54
2. Gerard De Rooy +5:39
3. Andrej Karginov +5:49