Ali Bongo Ondimba 2009-ben lett a közép-afrikai Gabon elnöke. A Magyarországnál háromszor nagyobb alapterületű, ám mindössze 1,7 millió lakosú köztársaság első számú emberének lenni remek dolog: az elnök úr alig néhány héttel beiktatása után máris 14,88 millió eurót (4,46 milliárd Ft) költött egy új autóflottára.
A France 24 nevű hírcsatorna által beszerzett, vélhetően bizalmas iratok tanúsága szerint összesen 18 autót vásárolt a derék államfő: egy csomó BMW és Mercedes mellett három Bentley, öt Rolls-Royce, két luxusbusz és egy önmagában 900 ezer eurót érő Maybach 62S cserélt gazdát a franciaországi bevásárlókörút során.
Az autók összértéke 7,84 millió euró (2,35 milliárd forint), ám gondos autótulajdonosként szerviz- és egyéb szolgáltatásokat is vásároltak hozzájuk a gaboniak, így jött ki a teljes vételár.
A France 24 úgy tudja, ez csak a kezdete volt Ali Bongo autómániájának: két évvel később már 400 darabos flottája volt a derék elnök úrnak (ezek egy részét megcsodálhatod); ennél frissebb adatok nem állnak rendelkezésre.
Ali Bongót korrupció és sikkasztás mellett választási csalással is vádolják, állítólag az olajban gazdag ország összbevételének egynegyede közvetlenül az ő zsebébe vándorol. Gabonban az afrikai átlag négyszerese az egy főre eső GDP, mégis a lakosság harmada nincstelenül tengeti életét.
Bongo apja, aki 42 éven át vezette Gabont, a világ egyik legvagyonosabb államfője volt; nyitóképünkön az ő Stutz Royale limuzinja látható egy olaszországi vadászkastély előtt. Az autóból mindössze három darab készült, a másik kettő a szaúdi király birtokában van. A Bongo családnak csak Franciaországban 39 ingatlanja van. 
Nem Gabon az egyetlen afrikai ország, amelynek korrupt vezetése rajong a luxusautókért. Tavaly az Egyenlítői Guinea államelnökének fia által összeharácsolt, majd a francia hatóságok által lefoglalt flottát árverezték el.
Ilyen korrupt államot még nem láttál 3