A december 8-12-ei héten az üzemanyagpiacokon hatalmas áresés volt megfigyelhető. A benzin tonnánkénti ára több, mint 40, a gázolajé több, mint 50 dollárral csökkent. Vagyis a benzin a mediterrán piacon heti átlagban 6,2 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajnál 7,1 százalék volt az árcsökkenés – írja a Reutersre hivatkozva a GKI Energiakutató Kft.

Közleményében a cég kifejti, hogy az árváltozással párhuzamosan a forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban egy hajszálnyit erősödött. Tekintve, hogy az üzemanyagárakat alapvetően befolyásolja ez a két tényező, így ez jót ígér a hazai autósoknak.

Durva üzemanyagár-csökkenés jöhet 1

Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint az eheti nagy árcsökkentést is figyelembe véve december 17-én, szerdán a benzin ára kb. 4-5 forinttal, a gázolajé 8-10 forinttal csökkenhet.

A fenti adatok alapján a benzin ára a drágább kutakon is 350 forint/liter szint alá kerülhet, a gázolaj ára 365 forint/liter körüli szintre csökkenhet. Ilyen alacsony benzinár legutóbb 2010 végén, s ilyen alacsony gázolajár 2011 elején volt az utóbbi időben.

Egyre olcsóbb Magyarországon az üzemanyag, de vannak országok, ahol az itthoni árak töredékéért lehet tankolni. Olvasd el a Vezess.hu Top10-es listáját a legolcsóbb helyekről. Kattints a képre!

Durva üzemanyagár-csökkenés jöhet 2

Forrás: GKI Energiakutató Kft.