Az éjszaka folyamán a Mikulás letudta az egyetlen munkanapját az évre, vasárnap gyújtjuk a második adventi gyertyát, így hivatalosan is megkezdődött az ünnepi készülődés.
Ebben az időszakban jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésére kell számítani a főbb útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint az üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. A karácsonyi ünnep alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, majd a Szilveszter miatt többen utaznak el szórakozni, pihenni.
 
Az ünnepeket megelőző, illetve az azt követő időszakban is együttműködik a rendőrség a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösképpen a polgárőrséggel, továbbá a közterületi felügyelet, illetve a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival.
A kiemelt időszakban a rendőrség legfőbb dolga lesz a sebességtúllépést elkövetők, valamint az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése; a passzív biztonsági eszközök használatának előmozdítása; a nehéz-tehergépjármű-, valamint a buszvezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó rendelkezések megtartásának ellenőrzése – írta közleményében a Police.hu
Aki teheti, próbáljon ki egy a téli vezetéstechnikai tanfolyamot, amely nagyon sok új ismeretet nyújthat, és a járművezető éles helyzetben is tudni fogja, mit kell tennie, ha autója megcsúszik, kifarol vagy lesodródik az útról. Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy ne az út szélén vacogva kellejen megfejteni a használati utasítást.
 
Az erős lehűlésre, az előforduló ködfoltokra, az esetlegesen várható intenzív havazásokra a meteorológiai előrejelzések alapján fel lehet készülni. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
 
A balesetek megelőzése érdekében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai például december hónapban több közúti ellenőrzés során hasznos tanácsokkal ellátott szóróanyagot, illetve jégkaparót ajándékoznak a szabályosan közlekedőknek.
Forrás: Police.hu
9 tipp a biztonságos téli autózáshoz. Kattints a mozgóképre:

Így készül a rendőrség az ünnepekre 1