Hetek óta rég nem látott ütemben csökken az üzemanyagok ára, aminek az okát már többször boncolgattuk itt a Vezess.hu-n, ezért most nem is merülnénk bele a politikai és világpiaci elemzésekbe. Inkább a hétköznapi autós szemszögéből vesszük elő a számokat, hogy kiderüljön, mennyivel marad több a zsebünkben, mint egy évvel ezelőtt. 
A karácsonyi időszakot véve alapul – egyébként is, de ilyenkor még jobban számít minden fillér –, 2013 decemberében a 95-ös benzin átlagára 406, míg a dízel 423 forint volt. Ha azt vesszük alapul, hogy hetente 45 litert tankolunk (durván egy tanknyi üzemanyag), akkor a benzin esetében 18 270 forintot fizettünk a kasszánál, míg gázolajból ugyanez a mennyiség 19 035-be került.
Utoljára pénteken csökkent mindkét üzemanyag ára, a 95-ösnél bruttó 8 forinttal, a dízeln pedig 6 forinttal csökkentett a MOL. Ez már a sokadik alaklom volt az elmúlt időszakban, nem is jöhetett volna jobbkor, így a benzin literenkénti átlagára 363, míg a gázolajé 381 forintra csökkent. Azt nem mondanám, hogy olcsó, hiszen 2010-ben jó 60 forinttal kevesebbért mérték az üzemanyagok literjét, de a tavalyi átlaghoz képest jobban állunk.
Ennyit spórolunk az olcsóbb üzemanyagon 1
A mai napon 45 liter benzinért 16 335, a dízelért pedig 17 145 forintot kell kicsengetnünk a családi kasszából, azaz előbbi esetében 1935, utóbbinál 1890 forint a megtakarítás. Ha mostantól kezdve kőbe vésik az árakat (bár a szakértők szerint még mindig csökkenés várható), akkor havonta durván 7 500 forinttal több pénz marad a zsebünkben, ha hetente csupán egy teli tank üzemanyagot szippant fel az autónk. Éves szinten ez 90 000 forintot jelentene, de ez még nagyon merész kijelentés.
Természetesen a karácsony a szeretet ünnepe, és nem a pénzről szól, de az a megmaradt 7500 forint bizony nagyon jól jön a fa alá, vagy az asztalra, ha éppen nincs fontosabb helye.
Ha pedig megmarad a csökkenések ezen lendülete, remélhetőleg a fuvarozók is szép lassan lejjebb fognak venni az áraikból, aminek a jótékony hatását a boltok pénztárainál érezhetjük majd leginkább.

Te mennyit tankolsz egy héten?

 • 20 liternél kevesebbet
  51%
 • 20-45 liter között
  32%
 • 45- 90 liter között
  9%
 • 90 litertől többet
  3%
 • Nem számít a pénz, minden nap telenyomom
  2%
 • Bringával járok vagy gyalog
  2%
 • Nem tankolok, nincs autóm
  1%

Te mennyit tankolsz egy héten?


Tudni akarod hol a legolcsóbb a benzin és a gázolaj? Kattints a képre!

Ennyit spórolunk az olcsóbb üzemanyagon 2