Megkezdik a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában az új terepjáró, a Vitara sorozatgyártását januárban. Oura Rjoicsi vezérigazgató szerint a modell értékesítése jövő tavasszal indul, a cég összes piacára exportálják majd világszerte. A tervezett darabszámot egyelőre nem közölték, de a Suzuki nagy reményeket fűz a terepjáróhoz.

A Suzuki terveiben évente legalább egy új modell bemutatása szerepel, ez a Magyar Suzuki számára is 2-2,5 évente egy-egy új modell gyártását eredményezheti. Az esztergomi gyárban az elmúlt hónapokban előkészítették az átállást az új terepjáró gyártására, egyidejűleg két modell, a Splash és az SX4 gyártását leállították. Jelenleg az S-Cross és a Swift készül Esztergomban. A Magyar Suzuki terve változatlanul az, hogy az idén mintegy 150 ezer gépkocsit gyárt.

Januártól gyártják az új magyar Suzukit 2 Az átállás miatt az ősszel egy műszakra tértek át a gyárban, decemberben azonban visszaáll a két műszak. Az új Vitara gyártásának előkészítése több mint két évvel ezelőtt kezdődött, azóta erre 150-160 millió eurót költöttek.

Mi már ültünk az új magyar Suzukiban, olvasd el az élményeinket!

Krisztián Róbert értékesítési vezető szerint a magyarországi gyár termékeit mintegy 60 országba exportálják, fő piaca azonban az Európai Unió. A tervek szerint középtávon több mint száz országba exportál majd a cég, 2018-ban az itt gyártott járműveknek már mintegy 30 százalékát Európán kívüli országba viszik.

A magyarországi újautó-piacon az idén nagyjából ötezer Suzukit adtak el a márkakereskedők, 27 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, miközben a piac 20 százalékkal bővült eddig. A Suzuki márkakereskedői hálózata a válság óta már újra bővül, jelenleg 75 tagja van.

A Magyar Suzuki Zrt. értékesítésből származó bevétele 2013-ban elérte az 1567 millió eurót, 11,6 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

(Forrás: MTI)