Új, praktikus mobiltelefonos segédprogrammal jelentkezett egy magyar cég. Az applikáció egyelőre csak a Skyguard-járművédelemmel ellátott néhány tízezer autóban működik, a lopásvédelmi szolgáltatásra előfizetők számára ingyenesen.

Később, várhatóan februártól az Auto Securit Zrt. munkatársai szerint védelmi szolgáltatás nélkül, így szélesebb körben is elérhető lesz a fizetőparkolásban, az autópálya-matrica megvásárlásában segítő program, ám ennek díjszabása jelenleg még nem ismert.

Budapesten és a fővároson kívül is érzékeli az autó GPS-e, ha a sofőr fizető parkolós utcában hagyta a kocsit. Nem kell a helyiektől kérdezősködni

Először Androidra, utána más operációs rendszerekre is

Egyelőre Android operációs rendszerrel működik a ma bemutatott applikáció (2015 februártól minden mással is), amellyel egyetlen gombnyomással megoldható a parkolási díj rendezése vagy megváltható az elektronikus autópálya-matrica. Az autót figyelő távfelügyeleti eszköz szervere érzékeli, ha a jármű fizetős övezetben áll meg, és leveszik a gyújtást. Ekkor a rendszer figyelmezteti a sofőrt a díjfizetési kötelezettségre, a parkolás az okostelefon képernyőjéről indítható. (Az applikáció indítása után csak nyugtázni kell a fizetési szándékot, ami után SMS-ben kapunk visszaigazolást.) Kényelmes, hogy a parkolás befejeztével a kocsival elhajtva – 250 méter megtétele után – a díjfizetés automatikusan leáll. A parkolódíjat utólag, a távfelügyeleti szolgáltatónak kell kifizetni.

A GPS használatával az autó megtalálása sem probléma. Egy ikon megérintésével a programba épített gyalogos navigáció elvezeti a vezetőt a kocsihoz, aminek főleg idegen településeken parkolva lehet jelentősége.

Sztrádamatrica okostelefonról

Érdekes szolgáltatás, hogy a programmal vehetünk autópálya-matricát is a kocsira. Sőt, ha a rendszer úgy érzékeli, hogy nincs matrica az autón, automatikusan megvásárolja azt. Ez úgy vált lehetővé, hogy a szolgáltatónak az autópálya-kezelő elárulja, van-e matrica az autón, vagy nincs.
 

Talán februártól lesz elérhető a nagyközönségnek az új fejlesztés, addig csak a Skyguard távfelügyelet előfizetői tudják használni

Ezt az információt egyébként nem kaphatjuk meg telefonon, csak személyesen az autópálya-kezelő kirendeltségén, így elég sok több ember által használt autóra váltanak fölöslegesen pályahasználati jogosultságot. A szerintünk bornírt rendszer működését adatvédelmi okokkal indokolja az autópálya fenntartója.