A vezess.hu még 2012-ben számolt be egy hollandiai projektről, amely különleges festékkel kívánta biztonságosabbá tenni az éjszakai közlekedést. A Studio Roosegaarde és a Hejmans Infrastructure közös ötlete annyi volt, hogy foszforeszkáló anyagot kevertek az útfelfestéseknél használatos festékbe. 
Ez éjjel akár tíz órán át képes fényt kibocsátani, így tökéletesen láthatóvá téve a forgalmi sávok határait. A megoldás nem igényel energiát, sőt, segítségével csökkenthető az utak világítási igénye, így végső soron megtakarításokhoz vezethet. Fejlesztői szerint kifejezetten szép is – mások inkább ijesztőnek tartják a éjszaka sötétjébe vesző, sejtelmesen világító fénysávokat, de az tény, hogy jó előre láthatóvá teszik a kanyarokat, kereszteződéseket. 
Idén október 20-án a projekt eljutott első nyilvános fázisába: a fejlesztők egy európai kísérleti projekt részeként az N329 Oss országút egy szakaszán tesztelik a technológiát. Ha beválik, elsősorban természetvédelmi területeken tartják hasznosíthatónak, ahol a közvilágítás rontaná a tájképet. 
Ami a megtakarításokat illeti, a technológia költségeiről, illetve egyéb vonzatairól (toxicitás, újrahasznosíthatóság) nincsenek információk. 
Roosegaarde és Hejmans további ötleteiről korábbi cikkünkben olvashatsz, egy másik, hasonló kezdeményezésről, a napelemes, LED-es utakról pedig idén nyáron írt a vezess.hu.
A technológia egyébként nem csak az autóforgalmat forradalmasíthatja: az alábbi képeken az ötletgazdák egy másik, megvalósult fejlesztése, a Van Gogh kerékpárút látható.