A kétszázezer lakosú Rochdale-ben hatalmas felháborodást keltett, amikor egy helyi taxitársaság két, ázsiai származású sofőrjét gyermekkereskedelem és gyermekprostitúció vádjával letartóztatták. A cég tönkre ment, és felvásárolta azt egy vállalkozó, aki radikális lépésre szánta el magát. 

“Sok ügyfél kifejezetten úgy kér kocsit, hogy csak ‘helybéli sofőrrel’ hajlandóak utazni” – mondta el Stephen Campbell, a Car 2000 társaság tulajdonosa. “Ha nem tennénk eleget kérésüknek, azzal velük szemben viselkednénk diszkriminatív módon.” 
A cégvezető szerint egyébként az egész marhaság, hiszen az ázsiai származású sofőrök többsége már Angliában született, ráadásul jobb taxisok, mint a ‘helybéli sofőrök’: nem panaszkodnak, keményen dolgoznak, és szót fogadnak a főnöknek. 
“Ha az ügyfelek látnák a különbséget, biztosan nem rendelnének fehér taxisokat. Így is van rengeteg ügyfelünk, aki ragaszkodik egy-egy konkrét pakisztáni sofőrhöz.” 
Mr. Campbell azért volt kénytelen ehhez a radikális lépéshez folyamodni, mert amikor elítélték a két sofőrt, több tucat munkatársa elhagyta a céget. 
“A hercehurca elvitte a cég éves bevételének egyharmadát. Nem engedhetem meg magamnak, hogy többet veszítsek.” 
A fehér taxira átlagosan húsz percet kell várnia az ügyfeleknek, míg egy normál rendelést három perc alatt teljesít a társaság. 
Politikusok aggasztónak találják a fejleményeket, ugyanakkor nincs jogszabály, ami tiltaná a sofőrök szelektálását: “Egyes taxitársaságok kizárólag női sofőröket alkalmaznak” – emlékeztetett a város önkormányzatának egyik vezető tagja.