Nyolcvan-kilencven üzemképtelen autó elszállítására adott le eddig megrendelést a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), november végéig szállítják el őket a telephelyükre. A cél az, hogy több parkolóhely legyen a városban.

Negyvenötöt már elszállítottak a szeptember elején megtalált “roncsautók” közül. Nyolcvan-kilencven autóra adták le a szállítási megrendelést, ezeket november közepéig-végéig elszállítják. A FÖRI naponta négy-hat autót tud elszállíttatni közreműködő cégek segítségével, a kerületi közterület-felügyeletek többnyire kevesebbet.

Szeptember végéig csaknem négyszáz ilyen autót találtak, az elmúlt napokban egyre több bejelentés érkezett a lakosságtól is. Ezt a négyszáz gépjárművet – ha a tulajdonosok nem távolítják el maguktól a közterületről – várhatóan a jövő év márciusáig szállíthatják el, de a FÖRI csak a főváros tulajdonában álló közterületekről vitetheti el az érintett autókat, a kerületi közterületeken az adott kerület közterület-felügyelete illetékes.     

Közterületen nem parkolhat olyan gépjármű, amelynek nincs forgalmi rendszáma, vagy nem érvényes a műszaki engedélye. A feltűnően rossz állapotú, például súlyos közlekedési balesetben tönkrement járműveket is elszállítják, mert ezek közúti forgalomban nem vehetnek részt. Ha a közterület-felügyelet munkatársa megállapítja, hogy egy jármű üzemképtelen, jegyzőkönyv készül, felvétele után harminc nappal kezdhetik meg a szállítást, ami kiderül a jármű szélvédőjére helyezett értesítésből is.

Az üzemképtelen gépjárművek elszállítása nem kötelezettség, hanem lehetőség, de a FÖRI azért kíván élni vele, mert amellett, hogy a parkolóhelyek felszabadítása “társadalmilag hasznos cél”, a szabálytalanul parkolók számát is csökkenthetik. Az elszállított gépjárművek őrzött telephelyre kerülnek. Erről a tulajdonos kap egy értesítést, majd ha arra sem reagál, még egyet. Hat hónap után értékesíthetők a gépjárművek. Ha nem jelentkezik vásárló, regisztrált hulladékbontóknál megsemmisítik az autókat.

A FÖRI továbbra is kéri a lakosságot, hogy ha a környéken elhagyatott, feltűnően rossz állapotú, lejárt műszaki érvényességgel rendelkező, hatósági engedély – forgalmi rendszám – nélküli gépjárművet látnak, jelezzék a Fővárosi Ügyeleti és Információs Központnak a (+36-1) 301-7500-as telefonszámon, illetve írásban az ugyelet@fori.hu e-mail-címen.