A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harckocsival összezúztak egy trolibuszt a Luhanszk megyei Krasznodon városában. Az előzetes értesülések szerint a trolibusz vezetője életét vesztette, az utasok közül többen súlyosan megsérültek. A helyszínen több tank is volt egy időben, segítségnyújtás nélkül tovább haladtak. 
Harckocsival gyalulták le a trolit 1
A hírt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője közölte kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő beszámolt arról is, hogy az ukrán fegyveres erők körbezárták a Luhanszk megyei szeparatisták ellenőrzése alatt álló Krasznij Lucs városát, amely Donyeck megye határán, egy fontos közlekedési csomópontnál fekszik.
Konkrét videót nem találtunk a történtekről, de azt meg tudjuk mutatni, hogy milyen mikor tankkal mennek át egy buszon. Elég megrázó.

    
Közben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy már 50 ezer főre nőtt a “terrorellenes hadműveletben” résztvevők száma. Liszenko beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban egyszerre négy felől támadták a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban. 
A szóvivő közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. A szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak. “A terrorellenes erők éjjel-nappal folyamatosan támadják a terroristákat, hogy megakadályozzák őket erőik átcsoportosításában” – magyarázta. Kijev terroristáknak nevezi a kelet-ukrajnai szakadárokat.
Frissítve: 2014-08-11 19:00

Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén, már 45 ezer katonát vont össze a térségben – jelentette ki hétfőn Kijevben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője.

Andrij Liszenko közlése szerint az orosz fegyveres erők jelentős mennyiségű hadieszközzel vannak jelen az ukrán határ közelében: 160 harckocsival, 1350 páncélozott harcjárművel, 390 tüzérségi fegyverrel, 150 Grad rakéta-sorozatvetővel, 192 katonai repülőgéppel és több mint száz helikopterrel.

Kijevben továbbra sem zárják ki annak lehetőségét, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába. Petro Porosenko ukrán elnök a múlt hétvégén kijelentette, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.
mti.hu