Norvégiának le kellett zárnia egy fontos autóutat az Északi-sarkvidéken, mert rénszarvasok szállták meg az egyik alagútját, menedéket keresve a nagy meleg elől.

Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 1
Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 2

Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni

Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni

Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 6
Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 7
Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 8
Fotó megosztása:
Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 9


“Útfenntartó szakembereink megpróbálták kihajtani az állatokat az alagútból, eredménytelenül. Néhány óra múlva visszatértek” – idézte kedden Tor Inge Hellandert, az útfenntartók vezetőjét a Finnmark Dagblad helyi újság.

“Amikor meleg van, a rénszarvas bejön az alagútba, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy azonnal elmennek, amikor hűvösebbre fordul az idő. Nem tarthatunk 24 órán keresztül embereket az alagútban, hogy kihajtsák az állatokat” – tette hozzá.

A gépkocsivezetőknek el kellett kerülniük a 2,3 kilométeres Stallogargo-alagutat, hogy eljuthassanak Hammerfestbe.
    
Hétfőn a térségben 22 Celsius-foknál is többet mértek, és péntekig a sarki hőség nem fog csillapodni, ami azt jelenti, hogy az idei lesz az egyik legmelegebb nyár a skandináv országban. A térségben idén nyáron már 29 Celsius-fokot is mértek.

Tudta?

A rénszarvas – Európában tarándszarvas, Észak-Amerikában karibu néven is ismerik – egy sarkvidéken élő szarvasfaj.  Testét csokoládébarna, fekete, illetve fehéresszürke szőrzet borítja. A világosabb színű szőrzet leginkább a nyaktájékra és az állat farára jellemző, de az egyes testtájakat borító szőrzet színárnyalata igen változatos, általában jellemző egy adott földrajzi területre.

Feltűnő jellegzetessége, hogy csülkei különösen szélesek, laposak, annak érdekében, hogy az állat ne süppedjen bele a hóba és a mocsárba. Futás közben ízületei kattogó hangot adnak. Az agancs a legtöbb szarvasra jellemző, ám a rénszarvas különleges amiatt, hogy nemcsak a bikáknak, hanem a teheneknek is van agancsuk. A rénszarvasok testméretei is igen különbözőek lehetnek: testhosszuk 160-220 cm, marmagasságuk 87-150 cm, testtömegük pedig 80-318 kg.

Szarvasinvázió miatt kell az autósoknak kerülni 10 Csapatokban, csordákban jár, s így vonul nyaranta az északabbra fekvő területekre. A csapat vezetője legtöbbször egy öreg, tapasztalt nőstény.

Nem válogatós, füvek, levelek, lágy szárú növények, rügyek, erdei gyümölcsök, gombák, zuzmók, szerepelnek étlapján. Nem veti meg az állati eredetű táplálékot sem (tojás, kisemlősök). Táplálékát télen a hó alól kotorja elő.

Forrás: MTI, Wikipédia