F5 – ezzel a jelzéssel látja el a Fudzsita-skála a legerősebb tornádókat. Ekkor a szélsebesség 419-512 km/óra között lehet. A Wikipédia szerint egy ilyen vihar esetén “a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, s darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítás mindenütt.” A legutóbbi F5-öas tornádó Parkersburgban (Iowa állam) történt 2008. május 25-én, a fél várost letarolta.

Tornádótempó sportkocsiban 1
Tornádótempó sportkocsiban 2

Tornádótempó sportkocsiban

Tornádótempó sportkocsiban

Tornádótempó sportkocsiban 6
Tornádótempó sportkocsiban 7
Tornádótempó sportkocsiban 8
Fotó megosztása:
Tornádótempó sportkocsiban 9 Ilyen tornádókról nevezte el új modelljét a Hennessey, jövőre érkezik a Venom F5.  Nem nagyzolás az F5 elnevezés, hiszen a készítők szerint az autó képes lehet a 290 mérföld/órás (466,71 km/óra) sebességre is. Nem a levegőbe beszélnek, hiszen jelenlegi modelljük, a Venom GT  427,6 km/órás sebességet ért el tavaly (Cikk itt).

A Hennessey Venom F5 szinte minden paraméterében felülmúlja majd elődjét. Motorja továbbra is duplaturbós, 7,0 literes V8-as, amelyet a fejlesztések nyomán a jelenlegi 1250 lóerő helyett 1400 lóerősnek ígérnek. Továbbra is marad a hatfokozatú manuális sebességváltó, illetve a hátsókerék-hajtás a valódi őrülteknek,  de emellett fejlesztenek egy kormányról kapcsolható szekvenciális váltót is.
Tornádótempó sportkocsiban 10
A nagyobb végsebesség elérésében segít, hogy a GT 0,44-es alaktényezőjével szemben az új karosszéria áramvonalasabb lesz, a Cd-érték 0,4-nek ígérkezik. A karbon és az alumínium jelentős mértékű felhasználásának köszönhetően az F5 tömege csak kicsivel lesz több, mint a GT 1244 kilós súlya, de mindenképp 1300 kilogramm alatt lesz. Így pedig nem lesz akadálya, hogy az új kocsi hozza a korábbi gyorsulási értékét, ami 13,63 másodperc, persze nem százra, hanem 300 km/órára.

Az amerikai cég közlése szerint jövőre hivatalosan is bemutatkozik az autó, majd az első modelleket 2016-ban szállítják ki az ügyfeleknek. Több mint 30 autó eladását tervezik még úgy is, hogy az F5 drágább lesz a GT-nél, pedig az sem volt éppen akciós, adók nélkül potom 1,2 millió dollárt (280 millió forint) kértek érte. Ezért a pénzért az autóba épített GPS figyel majd, hogy közúton vagy versenypályán van-e az autó és annak megfelelően vigyáz az autóra és utasaira.