Fokozódik a japán Takata Corp. légzsákjait érintő visszahívási balhé. Ezúttal a BMW kényszerül a ismét a szervizekbe rendelni az ügyfeleit.

Világszerte 1,6 millió 3-as BMW érinthet a meghibásodás, amely az utasoldali légzsáknál jelentkezhet.
A bejelentés szerint pusztán elővigyázatosságról van szó, mivel más, hasonló légzsákot használó autógyártóknál már jelentkeztek problémák. A BMW szóvivője közölte, hogy nincs tudomásuk a problémával kapcsolatban bekövetkezett balesetről vagy személyi sérülésről.

1,6 millió BMW-ben lehet gond a légzsákkal 1
A gond a 2000-2006 közötti évjáratokat érinti, mintegy 574 ezret az Egyesült Államokban, 450 ezret Németországban és 189 ezret Nagy-Britanniában.

Az indoklás szerint a légzsákot felfújó berendezés a működésbe lépés után leválhat és az utas sérülését okozhatja. A visszahívás során a szakszervizek kicserélik az első utasoldali légzsákokat.

A Takata Corp. által gyártott légzsák miatt az elmúlt öt évben már 12 millió autót hívtak vissza javításra különböző gyártók, többek között a Ford, a Toyota, a Honda, de BMW is. A BMW tavaly 240 ezer autót hívott vissza hasonló okból.

Az Egyesült Államok közúti közlekedésbiztonsági hivatala júniusban kezdte el kivizsgálni a Takata cég által gyártott légzsákokat. A hatóság hat olyan esetről tud, amelyben meghibásodott a működésbe lépett légzsák és ez három esetben járt személyi sérüléssel. A hivatal vizsgálatai szerint a meghibásodás jellemzően a tartósan meleg, párás időjárású régiókban fordul elő.

Mint a Jávor Dánieltől a BMW hazai importőrének kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a visszahívás érint Magyarországon vásárolt, illetve Magyarországra behozott autókat is.

Az érintett magyarországi autók pontos számát egyelőre nem tudta megmondani, mivel csak azon autók tulajdonosait tudják egyelőre értesíteni, amelyeket Magyarországon adtak el először. Ha továbbra is az első tulajdonosnál van, kiértesítik, ha nem, akkor alvázszám alapján bekérik a címét, majd értesítik. Ugyanakkor az elmúlt években igen nagy számban hoztak be ebből a modellből használt autót Magyarországra, természetesen ezen autók tulajdonosai számára is, a hivatalos márkaszervizzel időpontot egyeztetve, jár az ingyenes csere.

Forrás: MTI