Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint immár Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest területén van érvényben a másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Fokozódik a hőségriasztás 1
Fokozódik a hőségriasztás 2

Fokozódik a hőségriasztás

Fokozódik a hőségriasztás

Fokozódik a hőségriasztás 5
Fokozódik a hőségriasztás 6
Fotó megosztása:
Fokozódik a hőségriasztás 7


A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy vasárnap is nagyon erős – akár 7,6-os értéket elérő – UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ennek a kánikulának azok örülhetnek, akik pihennek, a közlekedésben résztvevőkre viszont nagyobb veszély leselkedik, megnő a balesetek száma.  A magas hőmérséklet a fitteket is megterheli, de különösen nehezen viselik az idősebbek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az embereknek ilyenkor csökken a vérnyomásuk, magasabb lesz a pulzusszám, a szervezet kiszárad, romlik az agy vérellátása, ami magával hozza a koncentráció csökkenését, a melegtől eltompulva rossz döntések születhetnek.

A lankadó figyelem pedig a közlekedés összes résztvevőjére veszélyes, az autósokra, gyalogosokra egyaránt. Érdemes tehát jobban figyelni, óvatosabban közlekedni.

Fontos a megszokottnál több folyadékot, lehetőleg ásványvizet fogyasztani melegben, de a lédús gyümölcsök is jótékony hatásúak. Akik hosszabb útra indulnak, időnként tartsanak pihenőt. Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy a felhevült utastér olyan mértékben növeli a baleseti kockázatot, mint 0,5 ezrelékes véralkoholszint.

Akinek légkondicionált az autója, annak is érdemes figyelnie, hiszen a túl nagy hőmérséklet-különbség megfázáshoz vezethet, torokfájás és végtagfájdalom következhet be, és influenzaszerű megbetegedést okozhat, illetve nyaki merevség is előfordulhat. 8-10 fok különbség az ajánlott, és fokozatosan csökkentsük az utastér hőmérsékletét.