50 évig még autózhatunk 1
Felfrissítette korábbi előrejelzését a BP a világ olajtartalékát illetően. A vállalat becslése szerint a tavalyihoz képest 1,1 százalékkal több 1687 milliárd hordónyi áll még rendelkezésünkre a fekete aranynak becézett természeti kincsből. A jelenlegi felhasználás mellett ez elvileg 53,3 évre lehet elegendő.

A világ harmadik legnagyobb energiavállalata szerint a növekedést az okozza, hogy megállapították, az Egyesült Államoknak nagyobb, 44,2 milliárd hordónyi tartaléka van. Ez a korábban tippelthez képest 26 százalékkal több.

Ugyanakkor igen valószínű, hogy a fentinél is több olaj rejtőzik a Földben. Egyes cégek új, vízszintes kitermeléssel dolgoznak, amellyel a hagyományoshoz képest több kőolajat tudnak kibányászni, illetve számos még feltáratlan terület van a világon.

Az igen kérdéses, hogy vajon az energiafelhasználás mértéke növekszik-e gyorsabban vagy az energiafelhasználás hatékonysága. Most még vélhetően az előbbi, ami csökkenti az említett 53 évet, ha majd az utóbbi – több villanyautó, több energiatakarékos háztartási eszköz stb -, akkor talán növekedhet a rendelkezésre álló idő.

Persze kőolaj nélkül sem áll meg az élet, illetve az autó, egyre több villanyautó közül választhatnak a vevők és számos más hajtásrendszerrel, pl hidrogénes üzemanyagcellával, szintetikus üzemanyagokkal kísérleteznek az autógyárak.

Ugyanakkor érdekes az is, vajon mi érdeke van a BP-nek egy ilyen forgatókönyv felrajzolásában? Közgazdasági szempontból egy nyereségorientált olajvállalatnak az lenne előnyös, ha kisebb olajtartalékról tud a piac, hiszen akkor emelkedik a nyersanyag ára. Nem? Persze az őszinteség is fontos dolog.