Lassan elkezdődik a nyári főszezon, és az igazi invázió a magyar-horvát határon. Tavaly 2,412 millió ember és 720 ezer személygépkocsi lépte át a határt Letenyénél, minimum ennyi az idén is várható, úgyhogy nem árt tudni, hogy pontosan milyen okmányokkal lehetséges a határátlépés.


Horvátország uniós csatlakozásával csak a vámellenőrzés szűnt meg, a határforgalom ellenőrzését a rendőrség folytatja, mivel a magyar-horvát államhatár továbbra is schengeni külső határ marad Horvátország schengeni csatlakozásáig.

Egy új szabály szerint aki egy éven belül lejárt magánútlevél vagy személyazonosító igazolvány valamelyikével jelentkezik kilépésre, annak a kiléptetését végrehajtják bírság nélkül. De tudni kell, hogy Magyarország által az említett lejárt okmányok elfogadása nem jelent garanciát arra, hogy a célországban a belépés a lejárt okmánnyal biztosított.

A kiskorúak utazásához az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány mellett a gondviselő hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása ajánlott, amennyiben a szülő vagy a gondviselő nincs a kiskorúval.

A határátlépésre a következő személyi okmányok jogosítanak fel:

  • – útlevél
  • – személyi igazolvány (az 1991. április 1. előtt kiállított személyi igazolvánnyal – amely még kemény borítójú, népköztársasági címerrel ellátott, átlépheti a határt, de nem utazhat vele Albániába, Bosznia Hercegovinába, Macedóniába, Montenegró és Szerbia területére)
  • – személyi igazolvány (az 1991. április 1. után kiállított személyi igazolvánnyal – amely puha borítójú, köztársasági címerrel ellátott, de nem utazhat vele Albániába, Bosznia Hercegovinába, Macedóniába, Montenegró és Szerbia területére)
  • – személyazonosító igazolvány (a 2000. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvánnyal, amely kártya formájú, műanyag)
  • – ideiglenes személyazonosító igazolvány (a 2000. január 1. követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal átlépheti a határt, azonban nem utazhat vele Albánia, Bosznia Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia területére)

 

Nem jogosítanak fel a határ átlépésére a következő személyi okmányok:

  • – külföldiek részére kiadott személyazonosító igazolvány
  • – születési anyakönyvi kivonat
  • – vezetői engedély
  • – diákigazolvány