A világ egyik vezető pénzügyi tanácsadó és szolgáltató vállalata, a Morgan Stanley szerint a Tesla Motors a világ legfontosabb autógyártója. A merész kijelentést egy befektetési jelentésben tette Adam Jones, a pénzügyi óriás kutató elemzője. 

A jelentés szerint a Tesla nem csak saját jogán, sikeres elektromosautó-gyártóként érdemel elismerést, de a villanyautó ügyének zászlóvivőjeként is, amely téren ráadásul nem csak elvi, hanem gyakorlati sikereket is elkönyvelhet, és konkurenseit is rádöbbentette, hogy komolyan kell venni az elektromos hajtású gépkocsit. Ennek az állításnak az alátámasztására egyébként keresve sem találnánk jobb tényt, mint hogy a Tesla másfél hete felszabadította szabadalmait, amelyeket mostantól bárki korlátozások nélkül felhasználhat. 
Ha csak egy márka maradhatna, melyik legyen? 1
A világmegváltó tervek egyébként hamarosan kézzel fogható eredményt hoznak, állítja Jones, aki szerint 15 éven belül a Tesla a világ autógyártásának 1 százalékáért felel majd – ez nagyjából a Mazda, a Mitsubishi szintjét jelenti. Éppen ezért a jelentés szerint a cég részvényei valójában jóval többet érnek, mint amennyiért a tőzsdén jelenleg gazdát cserélnek: a 230 dolláros ár helyett a szakértő szerint inkább 320 dollár volna reális.