Legalább annyira társadalmi, mint robotikai jelentőségű az a projekt, amelynek keretében HitchBot, a világ első autóstoppos robotja útnak indul, hogy átkeljen Kanadán. A Csizmás Kandúrra emlékeztető külső még nem végleges, bár alkotói szerint a grafika “nagyon hasonlít a végleges robotra”. 

A robot július végén indul útnak Kanada keleti partvidékéről, Új-Skóciából, és alkotói bíznak abban, hogy egy hónap alatt, mintegy 6000 kilométert megtéve, eljut Brit Columbiába, a Csendes-óceán partjára. Hogy kellemesebben teljen az útja, HitchBotot felszerelték beszédszintetizátorral, továbbá az emberi beszédet értelmezni képes programokkal és csevegőszoftverekkel, így a wikipédiából gyűjtött szókincsével akár társalogni is képes lesz azokkal, akik felveszik. 
Autóval is kalandos vállalkozás volna a HitchBot útja

Autóval is kalandos vállalkozás volna a HitchBot útja

Beépített kamerájával felvételeket készít útjáról, amiket a twitteren keresztül tesz közzé, GPS modulja révén pedig alkotói mindig tudhatják majd, hogy merre jár. 
A nagy kérdés nem is az, hogy a technológia képes lesz-e végigmenni a hosszú úton, hanem hogy csupa becsületes emberrel találkozik-e út közben, vagy robotrablók áldozatául esik. Ebben a kérdésben “mérsékelten bizakodók” az egyetemi kutatók, akik azt szeretnék felmérni, hogy miként boldogul egymással két, merőben eltérő kultúra: a robotoké és az embereké.
Egy gondolat foglalkoztat különösen: mi lesz, ha HitchBot találkozik egy autonóm autóval? Vajon a sofőr nélkül robotautó képes lesz felvenni mesterséges intelligenciájú stopposát?