A moziból ismerhetjük azokat a technikai eszközöket, kamerákat, amelyeket nemrégiben vetettek be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Az új képrögzítő készülékek egy részét a hivatal járműveibe építették be, más darabokat a vizsgálatokat végző hatósági emberek az egyenruhájukra erősíthetik fel.


“A berendezéseket elsősorban a cigarettacsempészek után kutató, a keleti határszakasz ellenőrzésével foglalkozó pénzügyőrök használják” – tudta meg a Magyar Nemzet a NAV vámügyi szóvivőjétől. Suller Attila szerint a hatósági eljárások rögzítése több szempontból is lényeges lehet: a felvételek elsősorban a feltárt jogsértések bizonyítását könnyíthetik meg, a képkockákból ugyanis pontosan kiderülhet, hogy a pénzügyőrök mikor, hol és kiket értek illegális tevékenységen.

A kamerák emellett a hatósági személyek testi épségét is védik. A NAV emberei ugyanis gyakran kerülnek feszült helyzetbe: a pénzügyőröket olykor-olykor meg is támadják. “A durvább eseteket a NAV sosem hagyja annyiban, a szervezet ilyenkor hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tesz. Az efféle ügyek tisztázását is segíthetik a felvételek, illetve a pénzügyőrök intézkedésének jogszerűsége is megítélhető a felvételek alapján.”

Az események rögzítéséről az érintettek a közúti vagy a zöldhatáron tartott ellenőrzés megkezdése előtt tájékoztatást kapnak.