Nem találjuk fel a spanyolviaszt azzal, ha leírjuk: a napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben.

Sokan nem tudják, de hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy meleg sokszor okoz balesetet, mert a járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, és sokszor agresszívek. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

A klímával nem rendelkező gépkocsik vezetői sok esetben nyitott ablakokkal, és a sebesség fokozásával (a szélerő növelésével) próbálnak a hőség ellen védekezni. Ezzel semmilyen szabály ellen nem vétenek egészen addig, amíg nem lépik túl a megengedett legnagyobb sebességet – de általában túllépik.

A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, nem néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezáltal a hibalehetőségek száma is megnő.

A balesetek megelőzése érdekében a közlekedési szabályok betartása, a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. A rendőrség kéri, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön autóba. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten, és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést.

Az autóban mindig legyen folyadék! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki, menet közben használjanak légkondicionálót, vagy gondoskodjanak a friss levegő utánpótlásáról.

(Forrás: police.hu)