Bármerre nézünk a világban, a mobiltelefonok vezetés közbeni használata egyre rémisztőbb mértéket ölt. Miközben a telefonbeszélgetések aránya csökkent, egyre több SMS-üzenetet küldenek a vezetők (és egyre többen halnak bele ebbe), a legújabb trendről, a menet közben készített szelfikről (önarckép) nem is beszélve. 

Az Apple ezért kidolgozott egy rendszert, amely a volán mögött letiltja a telefon alkalmazásait, illetve az SMS-küldő funkciót. A technológia a a GSM-tornyok háromszögelésével, műholdas információkra építve, valamint a beépített kamerán át vehető képet felhasználva megállapítja, hogy a készüléket autóvezetés közben használják-e, és ha igen, aktiválja a kívánt korlátozásokat. 
A rendszer kiegészíthető egy, az autóba beépíthető jeladóval, amely menet közben jelet bocsát a telefonra, amely így még nagyobb biztonsággal tudhatja, hogy mozgásban van a kocsi. 
Egyes Android alkalmazások már képesek hasonló funkciókra, ám azok csak akkor működnek, ha a felhasználó futtatja őket. Az Apple alkalmazása ellenben automatikus és kikapcsolhatatlan volna. 
A telekommunikációs óriás még 2008-ban dolgozta ki a rendszerét, de csak most hozták azt nyilvánosságra. Nem egyértelmű, hogy hol tart a rendszer fejlesztése, illetve hogy mikor és hogyan készülnek ezt a szolgáltatást bevezetni.