Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 1
Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 2

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 7
Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 8
Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 9
Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 10
Fotó megosztása:
Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 11 Egy teljes éve tart a Használtautó-index folyamatos emelkedése: az idei első negyedévet fémjelző 113,2 százalékos érték több mint 17 százalékponttal haladja meg a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szintet. Az élénkülést közvetlenül a másfélszeresére duzzadt használtautó-import, míg közvetetten az újautó-eladások 22 százalékos növekedése idézte elő.
 
A Használtautó-index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék felettii állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete immár kezdi meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 12
 
Március végéig 20 735, többségében kilenc évnél idősebb használt személyautó áramlott be külföldről, csaknem 50 százalékkal több, mint 2013 első három hónapjában, Az újautó-eladások év eleji 22 százalékos bővülése ugyanakkor leginkább a fiatal, néhány éves autók adásvételét serkentette, mivel főként az e korosztályba tartózó autókat cserélték új járműre tulajdonosaik.

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 13
 
Bár a piacon kínált használtautó-állomány egyelőre folyamatosan öregszik, az első negyedéves átlagár (1 535 000 forint) közel öt százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor. Ebben egyértelműen szerepet játszik az a változás is, hogy január elsejétől a külföldön vásárolt használt gépjárművek után vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Mivel ezáltal az alternatív beszerzés lehetősége megdrágult, a belföldi kínálat átlagára is felfelé mozdult.
 
A használtautó-behozatal hatása érezhető abban, hogy 2 százalékponttal nőtt mind a közép- és felső-középkategóriába (jelenleg 29 százalék), mind az egyterűek kategóriájába (jelenleg 11 százalék) tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül. Az átlagárak valamennyi kategóriában nőttek az elmúlt év során.

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 14
Az év elején a hat leggyakrabban gazdát cserélő autótípus sorrendben az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Volkswagen Golf, a Ford Focus, a Volkswagen Passat és az Opel Corsa voltak: az adásvételi szerződések csaknem negyede e típusok egyikére köttetett. Ez a sorrend tavalyhoz képest annyiban változott, hogy mindkét népszerű Volkswagen egy hellyel előrébb lépett.