A Nagy Tavaszi Átadás-Áradásban a mai napon két, közlekedéssel kapcsolatos Átadás is történt a fővárosban. Egyrészt átadtak 167 új autóbuszt a publikumnak, másrészt átadták a főváros második közforgalmú CNG (sűrített földgáz) töltőállomását. Ez utóbbi rendezvényen mi is jelen voltunk.

A Budaörsi út 126. alatt található Agip kúton (vagyis az Osztyapenkónál, az M1-M7 kivezetőjének kezdeténél) immár nem csak benzint, gázolajat, LPG-t és E85-öt, hanem CNG-t is lehet tankolni, így pillanatnyilag ez a benzinkút a főváros legsokoldalúbb üzemanyag-töltő állomása. A rendezvény négy illusztris vendége egy kis szervezési baki folytán ugyan csak három ollóval vághatott szalagot, de így is vidám hangulatban zajlott a mai Átadás:

Újabb helyen tankolható a 345 forintos üzemanyag 1
A képen balról: Koncz László (vezérigazgató, Főgáz), dr. Alessio Lilli (vezérigazgató, ENI Hungária), Hízó Ferenc (az NFM zöldgazdaság-fejlesztésért felelős államtitkára), Szeneczey Balázs (városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes)

A CNG-s autózás nagy előnye a városi közlekedésben, hogy a metán nagyon tisztán ég el a motorban, se korom, se elégetetlen szénhidrogének nem hagyják el a kipufogót, ami jót tesz a levegőminőségnek. Az autósok számára pedig az a nagy előny, hogy a CNG jóval olcsóbb is a benzinnél, dízelnél. Mivel nincs agyonnyomva jövedéki adóval (egyelőre), egy kilogramm (a gázt kilóra mérik) CNG 345 forintba kerül. Egy 1,8 literes CNG-s Zafira körülbelül hat kg gázzal megy el száz kilométert, tehát egy hasonló teljesítményű dízelhez képest száz kilométerenként 8-900 forint a megtakarítás. Nem csoda, hogy sok taxis már felfedezte magának a gázautózást.

Magyarországon a Fiatnál, az Opelnél és a Porsche Hungáriánál vehetünk CNG-üzemre felkészített gyári személyautókat

Magyarországon a Fiatnál, az Opelnél és a Porsche Hungáriánál vehetünk CNG-üzemre felkészített gyári személyautókat

A CNG lehetne még sokkal olcsóbb is, ha nem monopolhelyzet jellemezné a mai fővárosi gázpiacot. Mivel mindkét kút egyazon cég kezében van, a Főgáz megengedheti magának, hogy maga szabja meg az árat. Magyarországon még két városban lehet CNG-t tankolni, Győrben most 326, Szegeden 289 forint egy kiló gáz. És hogy akkor miért nem állít be gázsűrítőt minden olajcég minden benzinkúthoz a fővárosban? Hát mert egy ilyen szerkezet baromi drága, a budaörsi úti konténer bekerülési költsége százmilliós nagyságrendű tétel.

Aki többet szeretne megtudni a gázautózásról, olvassa el korábbi cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk a sűrítőberendezést és gázautósokat is megszólaltatunk!