Hazánkat eddig szerencsére elkerülte az ítéletidő, a durván egy hónapja lehullott nagyobb mennyiségű hó szinte már mindenhol elolvadt, de a világ számos pontján okoz káoszt a rendkívüli hideg és a durva havazás. Az elmúlt napok legfontosabb híreit gyűjtöttük most össze. 

Japán

A napok óta tartó havazás részben megbénította a japán autógyártást, az ítéletidő miatt továbbra is járhatatlan több autópálya, és összességében mintegy tízezer embernek nincs kapcsolata a külvilággal.
Világszerte káoszt okoz a havazás 1
Világszerte káoszt okoz a havazás 2

Világszerte káoszt okoz a havazás

Világszerte káoszt okoz a havazás

Világszerte káoszt okoz a havazás 12
Világszerte káoszt okoz a havazás 13
Világszerte káoszt okoz a havazás 14
Világszerte káoszt okoz a havazás 15
Világszerte káoszt okoz a havazás 16
Világszerte káoszt okoz a havazás 17
Világszerte káoszt okoz a havazás 18
Világszerte káoszt okoz a havazás 19
Világszerte káoszt okoz a havazás 20
Fotó megosztása:
Világszerte káoszt okoz a havazás 21
A havazás miatt a Nissan, a Honda, a Suzuki és a Fuji is leállította egyes gyáraiban a munkát, mivel akadozik az alkatrészellátás. A hó fogságába került falvak “kiszabadítására” bevetették a védelmi erők egységeit is. A hegyvidéki Jamanasi prefektúrában három szerelvény ötödik napja vesztegel a hó fogságában, mintegy háromszáz utassal együtt. Kedden a japán ellenzék keményen bírálta a parlamentben a kormányt, amiért akadozik a hó eltakarítása.

Ausztria

Vonatelakadást, útlezárásokat, lavinaveszélyt és áramkimaradást okozott Ausztriában a heves hóesés hétfő (2014. február 17.) reggelre. 
Stájerország déli és nyugati részén erős hóesés, a tartomány keleti részén eső okozott kimaradásokat az áramellátásban. Hétfő délelőttre közel hétezer háztartás maradt áram nélkül a vezetékekre dőlt fák miatt. A környékbeli hegyekben több mint fél méternyi friss hó esett. Karintiában tízezer háztartásban szünetelt az áramellátás. 
Az úttestre dőlt fák és lavinaveszély miatt Feistritznél a Salzburg felé haladó irányban egy szakaszon lezárták az A10-es autópályát. Az osztrák vasúttársaságnak (OBB) közel hatszáz, pályaudvarokon rekedt utas biztonságos célba éréséről kellett gondoskodnia. Karintiában és Stájerországban buszokat állítottak forgalomba, miután erőteljes havazás és a sínekre dőlt fák nehezítették a vasúti közlekedést. Az utakon további elakadásokra lehet számítani – közölte a vasúttársaság szóvivője. 
Világszerte káoszt okoz a havazás 22
Tirol tartományban 2000 méter felett hármas fokozatú lavinariasztás van érvényben az ötfokozatú skálán. Itt az elmúlt 24 óra alatt 20-30 centiméter friss hó esett, erős délnyugati széllel kísérve. Az érintett tartományokban a közlekedési káoszra való tekintettel elhalasztották a véradást – áll az Osztrák Vöröskereszt közleményében.

Portugália 

2014. február 15., szombat
A havazás és az erős szél miatt több repülőjáratot törölni kellett, tucatnyi hegyi utat pedig lezártak Madeirán szombaton – közölték a hatóságok.
Világszerte káoszt okoz a havazás 23
Az Atlanti-óceánban elterülő, Portugáliához tartozó sziget középső részén szombat délután több autó elakadt a nagy havazásban, az utasokat ki kellett menekíteni. Cristiano Ronaldo, a portugál labdarúgó-válogatott csapatkapitánya – a festői szépségű sziget leghíresebb szülöttje – Facebook-oldalán azt írta, hogy nem tudott elutazni Madeirára, ahol a múlt hónapban neki ítélt Aranylabdát akarta elhelyezni múzeumában. 
A kontinentális Portugáliában sem jobb a helyzet. Hatalmas hullámok ostromolják a partokat, a víz több házat és egyéb létesítményt öntött el. A hatóságok megtiltották a belépést a Lisszabontól délre, valamint az északi Ovar környékén lévő strandokra. Portugália északi és déli részén összesen hét körzetben narancs riasztást adtak ki a tenger erős hullámzása, a heves szél és az esők miatt. A veszélyt jelző négyfokozatú skálán a narancs a második legmagasabb szintnek felel meg.

USA

2014. február 14., péntek
Miközben a déli államokban és az atlanti partvidék középső szakaszán megindult az olvadás, pénteken elsősorban az Egyesült Államok középnyugati és északkeleti régióira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hó és az ónos eső miatt.
Az amerikai keleti partvidéken délről észak felé végigvonuló vihar következtében az elmúlt három nap alatt 21-en vesztették életüket, a legtöbben közülük közlekedési balesetben. 
Világszerte káoszt okoz a havazás 24
Maryland államban három férfi kapott végzetes szívrohamot hólapátolás közben. Texasból és Észak-Karolinából szintén 3-3 halálesetet jelentettek. Az utak sok helyen a felmelegedés ellenére is csúszósak maradtak. A pennsylvaniai autópályán a péntek reggeli csúcsforgalomban mintegy 100 gépjármű csúszott egymásba. A balesetben több autó árokba csúszott vagy felfordult, a jelentések szerint kamionok bicsaklottak össze. Az országban továbbra is mintegy 550 ezren várták az áramszolgáltatás helyreállítását, a legtöbben Georgiában és Dél-Karolinában. A múlt hét szerdán kezdődött vihar összesen 1,2 millió fogyasztót fosztott meg az áramtól.
Világszerte káoszt okoz a havazás 25
Az országban 1200 repülőjáratot töröltek és mintegy 1300 késéssel volt kénytelen indulni. A legsúlyosabb helyzet a newarki repülőtéren alakult ki. 
Világszerte káoszt okoz a havazás 26
Az idei tél rekordokat döntött az Egyesült Államokban: Washingtonban, Detroitban, Bostonban, Chicagóban, New Yorkban és and St. Louisban a megszokott hómennyiség két-háromszorosa hullott. Bill de Blasio New York-i polgármester arról beszélt, hogy a nagyvárosnak hat hét alatt hat hóviharral kellett megküzdenie. A marylandi Glyndonban a csütörtök éjjeli hózápor nyomán a talajt borító fehér takaró vastagsága elérte a 66 centimétert. 
Világszerte káoszt okoz a havazás 27
A Nagy Tavak felületének 88 százalékát jég borítja. Hasonlóan tartós hideget 1994-ben regisztráltak a térségben. Akkor a tavak 94 százaléka fagyott be. Az elmúlt négy évtized során telente átlagosan a vízfelület 70 százalékát borította jég. A jég és a hó miatt több mint 25 éve nem látott számban kellett törölni a repülőjáratokat. December 1. óta 75 ezer (csak a múlt héten 14 ezer) járatot vettek le a menetrendről, ami összesen 5,5 százalékos kiesést jelentett a belföldi légi forgalomban. A zord tél miatt a Fed adatai szerint az amerikai ipari termelés összességében 0,3 százalékkal csökkent januárban. A legnagyobb, 5,1 százalékos visszaesést az autógyáraknál regisztrálták.
Ezeket a híreket olvasva talán itt lenne az ideje komolyan elgondolkozni a globális felmelegedésről, és a klímaváltozásról, mert ha így haladunk lassan elkerülhetetlenné válik, amit a “Holnapután” című filmben megjósoltak. 
forrás: MTI