Merre keressük?

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekszik, az észak-alföldi régióban. Az Észak-Alföld második legjelentősebb városa – Debrecen után. A Nyírség központjában fekszik mint mezőváros. A város határait igen tág keretekben szokták érteni, mivel általában ide sorolják a közelben fekvő bokortanyákat.
A 4-es, 41-es, 36-os és a 38-as főutak keresztezésénél fekszik, ezáltal könnyen megközelíthető. Kárpátaljába, Románia északi részébe menet elkerülhetetlen – írja róla a Wikipedia.

Mennyit kell utazni?

Budapestről autópályán két és fél óra alatt lehet eljutni a durván 240 kilométerre lévő Nyíregyházára. Aki nagyon ráér, megpróbálhatja kihagyni a sztrádát, de ez másfél óra plusz autózással jár. Én nem erőltetném.
Lego Magyarországról 1

Üzemanyag, költségek:

Durván 7 literes átlagfogyasztással és 405 forintos benzinnel számolva ez a túra autónként 14 ezer forintba kerül, autópálya-matrica nélkül. Szóval érdemes útitársakkal nekivágni a keleti végeknek, így kevésbé fájdalmas az egy főre jutó útiköltség.  

Nyíregyháza? De miért?

Például, mert itt található Magyarország egyetlen LEGO gyára. Ugyan valami érthetetlen okból nincsen sem ingyenes, sem fizetős gyárlátogatás – meglehet, csak halál unalmas, 2×4-es téglákat hánynak magukból a gépsorok – de azért erre szerintem lehetne építeni, sok embert érdekelhet, hogy hol és hogyan készül a világ egyik legismertebb játéka. Aki kiskorában nem határozta el, hogy ha felnő, vesz magának egy raklapnyi LEGO-t, hogy szobányi akármit építsen, az szerintem hazudik. Szerencsére vannak, akik nehezebben adják fel az álmaikat és a fizetésük egy részét felnőttként játékra költik. Ők aztán ilyen gyönyörűségekkel rukkolnak elő, mint ez az 1967-es Ford Mustang GT500-as. 

Lego Magyarországról 2

A képre kattintva az alkotó FlickR oldalán több fotó is található a LEGO járműről

Ez pedig az eredeti:

Lego Magyarországról 3
Ha már üzemlátogatás, akkor van ám még egy nagy nevű, jól ismert gyár Nyíregyházán, ez pedig a Michelin abroncsgyára, ahol brutális teljesítményű, méretű és persze árú téli abroncsokat gyártanak. Itt már jártunk, ellentétben a LEGO gyárral. 
Aki inkább élet-telibb dolgokkal ismerkedne, annak ott a Nyíregyházi Állatpark, amely alig pár kilométerre fekszik a várostól. Naponta 7 és 19 óra között tart nyitva, 300 ezer négyzetméteren 5000 állattal várja a családokat. A belépő 3 éves korig 100, 3-18 év között, nyugdíjasoknak 1800, felnőtteknek 2600, 70 év felett 500 forint. Emellett különféle csoportos és családi jegy is váltható, a részletekért katt ide.
Lego Magyarországról 4
A növényrajongóknak sem kell unatkozniuk, őket a Tuzson János Botanikus Kert várja hétköznap 8-16 szombaton 10-18 óra között, 6 év alatt 50, 6-18 év között 300, felnőtteknek 500 forintba kerül a belépő. Amazonasi tündérrózsa, Brazíliai pipavirág és Indiai szent lótusz is található a botanikus kertben. A gyerekek meg több száz növényből álló tujalabirintusban veszhetnek el az ősök szeme elől.

Szállás:

Nyíregyháza szállás szempontból jól ellátott környék, a http://ad.adverticum.net/C/2239082/2700288/270028900?” target=”_blank”>minden jóval kényeztető felsőbb kategóriás helyekig minden megtalálható itt. További szállásajánlatokért

Lego Magyarországról 5