A csütörtöki párizsi árverésen 241 500 eurót fizettek azért a Harley-Davidson motorkerékpárért, amelyet a gyártó ajándékozott Ferenc pápának tavaly nyáron a márka 110. születésnapja alkalmából.

Az 1585 köbcentis Dyna Super Glide Custom jubileumi modellt jótékony célból bocsátotta árverésre a katolikus egyházfő, a bevételből a római Karitász katolikus segélyszervezet újíthatja fel és bővítheti hajléktalanszállóit, illetve ingyenkonyháit.

A pápa soha nem vezette a motorkerékpárt, de novemberben egy külön szertartás keretében ráírta nevét a jármű üzemanyagtartályára. A közismerten szerény Jorge Bergoglio Buenos Aires érsekeként főleg a közösségi közlekedést használta. A Harley-Davidsont egy internetes licitáló vitte el.

Az aukción 57 500 euróért (17,6 millió forint) talált gazdára a motorkerékpárhoz illő, a gyártó által a pápának ugyancsak ajándékba adott XL-es bőrdzseki, amelyet a katolikus egyházfő szintén ellátott kézjegyével. A kabát 1000-1500 eurós áron szerepel a Harley-Davidson katalógusában.

(Forrás: MTI)