Az év első negyedében tíz új elektromos autós töltőpontot telepít az Elmű Nyrt. A társaság a Világgazdaság cikke szerint jelenleg nyolc hasonló berendezést üzemeltet közterületen. Egy ilyen oszlop telepítése 400 ezer forinttól néhány millió forintig terjed.


A berendezésekkel 1,5-6 óra alatt tölthető fel egy elektromos autó attól függően, hogy milyen az autó akkumulátora, milyen a töltőkábele és mekkora a töltőoszlop teljesítménye. Az Elmű-Émász csoport 2010 óta partnercégekkel közösen népszerűsíti az elektromos mobilitást. Partnerei egy része vállalta, hogy elektromos járműveket vásárol és használ, a többiek anyagilag támogatják a kezdeményezést. E közösség tagjai 2014 végéig ingyen használhatják az Elmű és az Émász áramkútjait.

“Még nem dőlt el, hogy ekkortól a cégcsoport hogyan árazza be az e-autós áramot. Piaci áron ma 700-800 forintba kerül 100 kilométer megtételéhez szükséges villamos energia” – mondta a lapnak Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője.

Az E.On is több helyszínen kínál töltési lehetőséget az e-autósoknak. “A töltőpontok kihasználtsága viszonylag alacsony, a frekventáltabb helyeken havi 2-3 töltés fordul elő, esetenként 500-1000 forintért. Az E.On egyelőre – teljes saját finanszírozásban – nem tervez újabb töltőoszlopokat telepíteni” – mondta Egyházi Nikoletta szóvivő.

(Forrás: MTI)