Miután az Audi három éve leleplezte a félelmetes, limitált példányszámú A1 quattrót, egy kicsit mindenki megszeppent: vajon a 333 példányban gyártott sporttörpét előzetes engesztelésül készítette el a gyár, mert nem terveznek S-verziót a kiskocsiból, vagy ellenkezőleg: a 256 lóerős A1 quattro (képeinken) csak a kezdet, és az S1 még magasabbra céloz majd? 

Ahogy márciusban mindenki számára kiderülhet, mindkét feltételezés téves volt. A hírek szerint az Audi a Genfi Autószalonon színre lépteti a városi kisautó sportkiadását, de az S1 quattro nem lesz erősebb a tavalyi előzetesnél: a kétliteres, közvetlen befecskendezéses turbómotor, amely az S3 orrában 300 lóerőt ad le, itt 233 lóerőre lesz képes – bőven elegendő ahhoz, hogy kevés kivételtől eltekintve ne csak saját méretosztályában alázzon le bárkit, de akár eggyel feljebb is odapörköljön a konkurenciának. 
A magától értetődőn összkerékhajtású autó a várakozások szerint visszafogott dizájnelemeket kap: nagyobb első légbeömlők, finom ültetés és természetesen a megfelelő emblémák különböztetik meg csupán az alapmodelltől. Ha nem elég éles a szemünk, nézzünk a fenekére: a három- és ötajtós kivitelben várt S1 kétszer kettes kipufogót kap. 
A motorhoz biztosan kínálnak majd duplakuplungos váltót, de hogy ez feláras extra vagy alaptartozék lesz-e, nem tudni. 
Az Audi S1 quattro a vadonatúj Audi TT mellett lesz a genfi szalon sztárja; a forgalmazás közvetlenül a kiállítást követően megkezdődhet.