Vratislavice nad Nisou, Liberec egyik elővárosának új Porsche-múzeumát májusban akarja megnyitni Milan Bumba, a csehországi Porsche Klub elnöke – írta a Mlada fronta Dnes (MfD) című cseh napilap.

A Vratislavice 1875 és 1951 között élt híres szülöttjének szentelt korábbi tárlatot, amelynek a helyi kulturális központ adott otthont, decemberben zárták be, miután a német autógyártó elvitte az ott kiállított három járművet. Ennek az volt az oka, hogy a helyi lakosok többségének véleménye szerint Porschénak náci múltja van. Porsche annak idején az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja és a második világháború idején magas rangú SS-tiszt volt.

Egészen decemberig Vratislavice még az előváros bejáratánál elhelyezett információs táblákon is saját szülöttjeként büszkélkedett Porschéval. Karácsony előtt azonban a városháza engedett a helyi lakosság egy része által gyakorolt nyomásnak, és eltávolította a táblákat.

Mindezek ellenére majdnem 1300 ember írta alá azt az internetes petíciót, amely elsősorban Porsche ragyogó autótervezői képességeit méltatja. “Vratislavice nagyszerűen a kezemre játszott ezzel. Európa-szerte ismertté váltam a Volkswagen- és Porsche-tulajdonosok, valamint -rajongók körében. Még Dél-Afrikából és Új-Zélandról is kaptam támogató leveleket” – nyilatkozta a lapnak Bumba, aki már évek óta Porsche szülőfalujaként népszerűsíti Vratislavicét.

A férfi azt tervezi, hogy május 1-jén nyitja meg az új múzeumot egy sor Volkswagen Bogárral, amelyeket Porsche tervezett.

(Forrás: MTI)