Az új autók eladása továbbra is állami monopólium, és legalább 400 százalékos a kocsikon az állami felár – adta hírül a BBC, amelynek egy kubai munkatársa példaként egy Peugeot 508-ast hozott fel. A kocsi Havanna egyik autószalonjában vár vevőre, de csak olyanra, akinek van rá átszámítva 56 millió forintja. A kubaiak zöme viszont mindössze 4300 forintos havi fizetésből él, ebből 1092 év alatt jönne össze egy ilyen autóra való.

A pénteken kezdődött új autóéra előtt a lakosság csakis állami engedély birtokában vehetett új kocsit, az engedély viszont keveseknek adatott meg. Jószerivel csak párt- és állami vezetők, sztársportolók, művészek részesültek a kegyben. Az engedélyek közül azután nem egy igen jó pénzért gazdát cserélt.

Ami a használtpiacot illeti, szintén messze a világpiaci fölöttiek az árak: egy ötéves Peugeot 206-os átszámítva 18 millió forintba kerül. Használt autót is csak 2011 óta vehet a lakosság, azelőtt csakis az 1959-es évjáratúnál idősebb autók magánkereskedelmét engedélyezte a hatóság.

A kubai kormány szerint az új autók nagy felárából részben a tömegközlekedést fejlesztik majd, amelynek járműveit biztosan nagy örömmel bevenné jó pár közlekedési múzeum.

(Forrás: MTI)