Túlságosan olcsón adják autóikat a görög importőröknek, hangzott a Spiegel szerint a BMW, a Mercedes és a Opel ellen hozott vád. A görög gazdasági rendőrség (SDOE) vezetője, Theodoros Floratos elmondta a német folyóiratnak, hogy gyanújuk szerint az érintett német autómárkák adómegkerülési szándékkal csökkentették autóik forgalmazói árát. 

A hivatalnok szerint túlságosan nagy a különbség a gyár által felszámított, forgalmazói vételár és a későbbi, kiskereskedelmi ár között. Egy példával is élt: míg egy Mercedes-Benz S 500 Blue Efficiency modell 124 450 euróba (37,3 millió Ft) kerül Görögországban, a forgalmazó ennek kevesebb mint egynegyedét, 22 135 eurót (6,6 millió Ft) fizet értük a gyárnak. Ezzel a hatóságok szerint a német gyártók a luxusadót szerették volna megkerülni: az ugyanis az autó gyár által alkalmazott, belső árán alapul. 
A három autógyár képviselői visszautasították a vádakat. Szerintük a nagy árkülönbséget az indokolja, hogy így a forgalmazónak, illetve a kereskedőknek bőségesen van tere kedvezményeket ajánlani az ügyfeleknek, ami a görög gazdasági összeomlás óta létszükségletté vált a mediterrán országban.
Ha így is van, a görög közvélemény (és igazából mindenki) mindebből alighanem egy dolgot szűr le: a válság miatt panaszkodó autógyárak valójában betegre keresik magukat.
Görögországban a napokban a volt közlekedés miniszter került adócsalás gyanújába: az egykori politikust hamisított rendszámmal, forgalomból kivont, biztosítatlan terepjáróval kapták el a rendőrök.