Minden évben felmerül kérdés a karácsony előtt, hogy ünnepélyes hangulatúvá varázsolja-e a fehér hó ezeket a napokat? A jelenlegi előrejelzések alapján azonban sajnos úgy fest, hogy nem lesz fehér a karácsony itthon, mindez az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnapi közleményében volt olvasható.
Így akik az ünnepek alatt szeretnének hódolni a téli sportoknak, azok kénytelenek lesznek külföldre látogatni. Persze olyankor is rengetegen választják a határon túli síparadicsomokat, mikor a magyarországi pályákat is bőséges hó fedi. Általában ilyenkor nyakunkba vesszük a családot, barátokat és autóba, buszba pattanunk, a tetőre felkerülnek a sílécek, a csomagtartóba pedig a hólánc, és már csapatunk is. 
Ha van olyan jármű, ami abszolút alkalmatlan az ilyen vakációkhoz, azok a szupersport kategória több száz lóerős, méregdrága autói…vagy mégsem?
A 31 éves profi freestyle (szabad stílus) síelő, a svéd Jon Olsson, picit másképp vélekedik a dologról, és eddig számos sportautóját kedvenc időtöltéséhez alakította át, hogy kényelmesen elférjenek benne a lecek, és amikor csak teheti ezekkel az autókkal jelenik meg a versenyeken.
Lamborghini Murcielago LP670-4 SV
Ez volt az első próbálkozás amire Olsson síbokszot szerelt. A tehetséges sportoló nemrég elárulta, hogy az öltet egy baráti sörözés közben pattant ki a fejükből, és azóta már mondhatni divatot teremtett a “télre” felkészített autóival.
Az LP 670-4 SV név önmagában egy rejtvény. Az LP a longitudinale posteriore, magyarul a hosszirányban beépített motort jelzi, a 670 a teljesítményt (670 lóerő), a 4 az összkerékhajtást. Az SV pedig a Super Veloce, magyarul nagyon gyors kifejezésből ered. Ezzel a csomaggal a Lamborghini Murcielago 3,2 másodperc alatt éri el a 100 km/órát.
Nissan R35 GT-R
Ezt a Nissan csupán azért kapta meg az átalakítást, mert szerette volna kímélni a Olsson a Murcielagót, így kellett egy “hétköznapibb” sportautó, amivel szintén gond nélkül tudja szállítani felszerelését. 
Lamborghini Gallardo LP560-4
Egészen elképesztő, hogy milyen temérdek pénzzel rendelkezik a fiatal sportoló, hiszen a Gallardót csak azért vette meg 2011-ben, mert az általa kiszemelt Aventadorra még pár hónapot várni kellett, de “valamivel csak járni kell addig” alapon jött ez…
Biztosan nehéz lehetett elviselni, hogy az Aventador 700 lóerős teljesítményével szemben csak 560-at tud a Lamborghini Gallardo, de téli gumival, havon, valahogy csak túltette magát rajta Olsson, aki elmondása szerint durván 50 000 kilométert tett az autóba azon a télen.
Lamborghini Aventador
Aztán végül megérkezett az Aventador is, ami rendre megkapta az Olsson védjegyévé vált átalakításokat.
Nemrég pedig új, kék terepmintázatot kapott a 700 lóerős autó, ami kevesebb, mint 3 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, és motorháza alatt egy 6,5 literes V12-es doromból. 
Audi PPI R8 Razor GTR
Sokáig nem tartott az Lamborghini bűvölete, hiszen 2012-ben már jött is az új kedvenc, méghozzá a gyári R8-nál 250 kg-al könnyebb fenevad formájában. A motortérben lévő V10-es blokkból 710 lóerőt hoztak ki, melynek köszönhetően 3,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára az Audi, végsebessége pedig 334 kilométer/óra. 
Az viszont nyilvánvaló, hogy nem lehet 300 km/óra felett száguldani ezekkel a síbokszokkal, “csupán” 230-250 kilométer/óra a maximális sebesség, amit még kibír a felépítmény anélkül, hogy leszakítaná a menetszél. A svéd síelő rendszeresen nevez a Gumball (ágyúgolyófutam) versenyekre is, és ilyenkor autói egyedi festést és matricákat kapnak, amiket galériánkban meg is tudtok nézni.
A felsorolt szupersportok közül már nincs mind Jon Olsson tulajdonában, a Lamborghini Murcielagótól például még az előtt megvált, hogy megvásárolta volna a Gallardót, az Audi R8-at pedig állítólag 300 ezer euróért (90 millió forint) árulta.

Jon Olsson - 2003 óta versenyzik, és ez idő alatt már több mint 30 dobogós helyezést ért el különböző versenyeken, ebből 9 alkalommal állt az X-GAMES pódiumán. Legnagyobb támogatója a RedBull és az Audi.

Jon Olsson – 2003 óta versenyzik, és ez idő alatt már több mint 30 dobogós helyezést ért el különböző versenyeken, ebből 9 alkalommal állt az X-GAMES pódiumán. Legnagyobb támogatója a RedBull és az Audi.


Ha azonban nem vagyunk svéd milliomosok, akkor jobb választás lehet a téli közlekedésre az ezen linken található autók egyike.

Neked melyik tetszik legjobban?

 • Audi PPI R8 Razor GTR
  24%
 • Bármelyiket elfogadnám.
  20%
 • Lamborghini Aventador
  19%
 • Nissan R35 GT-R
  14%
 • Egyik sem, semmi értelme.
  12%
 • Lamborghini Gallardo LP560-4
  6%
 • Lamborghini Murcielago LP670-4 SV
  5%

Neked melyik tetszik legjobban?