A magyarországi autópiac már az ötödik gyenge éven van túl, és bár az idén mutatkoztak az élénkülés apró jelei, még 2014-ben is csak óvatos optimizmus indokolt – értékelte az újautó-piac helyzetét Eppel János, a legnagyobb piaci részesedésű importőr cég, a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten. Mint kifejtette, volt ugyan idén minimális növekedés (3000 darab), de ez a teljes piac tekintetében alig van hatással.

Az Audi, a Škoda, a SEAT és a Volkswagen, valamint a VW haszonjárművek magyarországi importőre idén is tartja több mint húszszázalékos – a személyautóknál harmincszázalékos – piaci részesedését. Idén év végéig várhatóan mintegy 20 500 (november végéig 19 133 darab) járművet értékesít a cég. A Teljes piac – várhatóan – 62 ezer személyautót és 12 500 kis-haszonjárművet jelent 2013-ban.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint összesen mintegy 2000-rel több autót adnak el, valamennyi márkájuk növelni tudta eladásait tavalyhoz képest. A Škoda és a VW őrzi helyét a márkák népszerűségi listájának élén, váltakozva az első négy között szerepel évek óta, az Audi pedig a prémiumszegmensben piacvezető Magyarországon.

Eppel János emlékeztetett arra, hogy a magyar piacot továbbra is a flottavásárlás tartja mozgásban, a vevők 75-80 százaléka cég. A privát ügyfelek érdeklődése ugyanakkor az idén élénkült kissé, a kereskedésekben már vannak érdeklődők, óvatosak, de előbb-utóbb meg fognak jelenni a kereskedésekben, különösen, ha újra javulnak a finanszírozási lehetőségek. Több tízezer potenciális vevő halogatja a vásárlást az elmúlt évek óta, kivárnak a bizonytalan gazdasági környezet miatt.

Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy 2013-ban javuló jogszabályi környezet segítette az autópiac legális szereplőinek munkáját. ilyen lépés volt például a cégszerű használatnál a javítások áfájának részbeni visszaigényelhetősége, valamint hogy a cégautóadót a használó fizeti, így levonható.

Eppel János szerint a pozitív jelek mellett is legalább három év kell ahhoz, hogy a magyarországi autópiac jó ütemben induljon felfelé az idei mintegy 62 ezer darabról, bár arra nem lát esélyt, hogy akár csak a 2008-ben elért 158 ezer darabos szintre visszaálljon az értékesítés. 2014-re 65 ezer személyautó és 13 ezer kis-haszonjármű eladását prognosztizálta a cégvezető.

A Porsche Hungaria továbbra is jelentős regionális logisztikai szerepet tölt be értékesítőként és az alkatrészellátásban is. A cégcsoport összárbevétele az idén mintegy 260 milliárd forint.