Rendeletet hoztak a téli gumikról 2 Több ponton változnak az autók, kerékpárok és motorkerékpárok forgalomban tartásának műszaki feltételeit rögzítő jogszabályok. Az európai gyakorlathoz igazodnak a kerékpárok kötelező felszerelését és gépkocsis szállításukat szabályozó előírások, és meghatározást adnak a téli gumiabroncsokra. Jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem teszi kötelezővé a téli gumi használatát, Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel induljanak útnak.

A szabályozás a gumiabroncs-jelzések (pl. “M+S” vagy “Winter Use” felirat, “hópihe” ábra) tételes bemutatásával segíti az üzembentartókat a megfelelő minőségű gumiabroncsok beszerzésében. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie.
    
A kerékpároknál a megfelelő észlelhetőséget biztosító világító és fényjelző berendezésekre vonatkozó követelmények átalakításával lehetővé válik LED-es lámpák használata. Az egyszerűsítést célozza, hogy a szabályozás megengedi a lámpa elhelyezését a kerékpáros ruháján. Az új előírások tételesen rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.
   
A rendelkezések lehetővé teszik a nappali menetfény használatát a motorkerékpároknál. Ezt azzal indokolják, hogy ezek járművek egyre nagyobb számban vesznek részt a forgalomban, biztonságos közlekedésükhöz pedig elengedhetetlen a “látni és látszani” elv maradéktalan érvényesítése.

A módosítás pontosítja a rakományszállításra vonatkozó előírásokat is. Egyértelműen kimondja, hogy a gépkocsi hátsó világító és fényjelző berendezéseit kitűzhető világító és fényjelző berendezéssel meg kell ismételni akkor, ha a járművön hátra túlnyúlóan szállított rakomány (például vonóhorgon rögzített kerékpár) a gyári lámpák észlelését akadályozza.

(Forrás: MTI)