A motorkerékpár-gyártók, illetve ügyfeleik számára a dugóban ácsorgás, a parkolóhely keresgélése és a többi hasonló városi közlekedési borzalom soha nem jelentett különösebb gondot. A Yamaha most mégis úgy döntött, sorba állna a pofonért, és autót épít – igaz, parányit. 

Az igazság szerint nem ez volna az első több nyomvonalon haladó járművük, hiszen a háromszemélyes, terepjáró Vikingtől kezdve a márka F1-es motorját (1989-1997) felhasználó, három prototípus után elsorvadó OX99-11 tanulmányig széles skálán belekóstoltak már a műfajba, de normál közúti közlekedésre alkalmas négykerekűvel nem büszkélkedhet a márka. 
Kivéve, ha most bejön a számításuk, és megépítik a MOTIV.e villanyautót. 
A Yamaha Motor Company a törpeautók nem kisebb szakértőjét kérte fel a projekt formába öntésére, mint Gordon Murrayt, aki Forma-1-es pályafutása után mostanában falatnyi autócskákat, de még inkább energia- és időtakarékos gyártási folyamatokat tervez. 
Ennek megfelelően Murray F1-es tanulságokat is hasznosító iStream gyártási rendszerével készülne a MOTIV.e: ennek során központi acél vázra ragasztott szénszálas kompozit panelek alkotják az autó könnyű, mégis merev vázát (nyitóképünkön a háttérben), a minimális gyűrődőzónák ellenére is megfelelő energiaelnyelő képességet biztosítva. 

Aki a méretarányt mutatja: Gordon Murray, az autó tervezője

A MOTIV.e hajtáslánca egy “ultramodern anyagok és technológiák felhasználásával létrehozott, vadonatúj elektromos erőforrás” – magyarul korai volna még nyilatkozni a paraméterekről, mert még semmi nem dőlt el vele kapcsolatban. 
Ha minden kötél szakad, alighanem vígan elviszi majd a könnyű, apró autót a Yamaha bármelyik kiforrott motorkerékpár-blokkja.

Járnál törpeautóval a városban?

 • Ez a Yamaha tetszik, megnézném
  78%
 • Most is azzal járok
  9%
 • Soha: eltaposnának, kinevetnének!
  7%
 • Nem autózom városban
  4%
 • Inkább kellene Gordon Murray T25-öse
  2%

Járnál törpeautóval a városban?