Öt napra leállították a németországi Eisenachban működő Opel-üzemet a gyenge kereslet miatt. Az eisenachi üzemben a háromajtós Corsát és az Adamet gyártják. Az üzemben már októberben visszafogták a termelést, péntekig pedig egyetlen autót sem szerelnek össze. A két típus iránt elsősorban Dél-Európában esett vissza a kereslet.

Rövid tengelytáv és határozott orrnehézség jellemzi az Adamot; lehet vele élvezetesen autózni, de cseppet sem sportos karakter

Rövid tengelytáv és határozott orrnehézség jellemzi az Adamot; lehet vele élvezetesen autózni, de cseppet sem sportos karakter


Az Opel 1992-ben épített gyárat a volt NDK területén fekvő Eisenachban. Azóta több mint 1,5 milliárd eurót fordítottak az üzemre, és csak az Adam gyártásának előkészítésére 190 millió eurót ruháztak be. Az 1600 embert foglalkoztató üzemben az eredeti tervek szerint évente 100 ezer darab készül a modellből, amelyet az idén január óta árulnak.

Szakértők szerint az Opel fő problémája az, hogy a GM Európára korlátozza a márkát, mert attól tart, hogy a kontinensen kívül a GM-család más tagjai, főleg a Chevrolet rovására nyerne teret. Európában azonban meredeken csökken az újautó-értékesítés, és csökken az Opel piaci részesedése is. A GM európai érdekeltsége az idén a harmadik negyedévben 214 millió dollár veszteséget termelt.

(Forrás: MTI)