A Welt am Sonntag nevű német hetilapnak adott interjújában Elon Musk, a Tesla Motors elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy Németországot kulcspiacnak tekintik, és gőzerővel dolgoznak meghódításán. “Töltőhálózatunk jövő márciusra lefedi a fél országot, egy év múlva egész Németországot.” 

Ha ez megvan, onnantól megkezdődhet a 71 400 eurós (21,4 millió Ft) induló ártól kínált Tesla Model S tömeges forgalmazása. Évente tízezer darab autóval számolnak már 2015-től; a további növekedést egyelőre nem prognosztizálta a különc álmodó Musk. Mivel azonban a vállalat jelenleg egy olyan, harmadik generációs villanyautón dolgozik, amely 2017-es piacra lépésekor harmadennyibe: 6,5-7,5 millió forintba (30-35 ezer dollár) kerülne, alighanem ezeknél is ambiciózusabb terveket dédelget. 
A Model S idén nyártól kapható Európában; a modell szeptemberben Norvégia legnagyobb számban vásárolt gépkocsija volt. Nyitóképünkön egy németországi Tesla szalon látható.
Elon Musk nagyszabású terveit annak fényében is kell nézni, hogy Európában még mindig várat magára az elektromos áttörés. Az idei év első hat hónapjában 19 274 villanymotoros autó talált gazdára az Unióban (Európában összesen 22 212 db) de ezek egy része hibrid hajtáslánc részeként alkalmazza az elektromotort. 
A tisztán elektromos piac jóval kisebb, noha növekszik: az Unióban 10 222, Norvégiában 2228, Svájcban 335, így összesen 12 785 db villanyautó kelt el. A növekedés mértéke az első félévben 50, a második negyedévben 70 százalék körül volt. Franciaországban több mint megkétszereződött a villanyautók eladása tavaly óta (4779 db, +110%), a második legnagyobb piac Németország 2389 darabbal (+68%) 
Magyarországon egyetlen darab villanyautót adtak el az első félévben. A Nissan Leafet a második félévben vezették be itthon, így annak eladásai még nem szerepelnek a listán.