A minden idők egyik leghíresebb Cadillacjeként számon tartott autó 1941-től több mint egy évtizeden keresztül szolgálta a rövid ideig VIII. Eduárdként uralkodó windsori herceget és feleségét, Wallis Simpsont gyakori New York-i tartózkodásaik alkalmával.

VIII. Eduárd 1936-ban lépett a brit uralkodói trónra, ám hivatalát Wallis Simpson többször elvált amerikai állampolgárral kötött – alkotmányos válságot előidéző – házassága miatt szűk egy év után kénytelen volt elhagyni.

Az eredetileg 14 ezer dollárért (hárommillió forint) vásárolt, Hercegné néven ismertté vált luxusautó nem csak társadalomtörténeti szempontból, de az autóipar fejlődéstörténetében is kivételes korleletnek számít – magyarázta Alain Squindo, az RM Auctions aukciósház elnökhelyettese.

Árverésen a botrányos Cadillac 1
Árverésen a botrányos Cadillac 2

Árverésen a botrányos Cadillac

Árverésen a botrányos Cadillac

Árverésen a botrányos Cadillac 5
Árverésen a botrányos Cadillac 6
Fotó megosztása:
Árverésen a botrányos Cadillac 7 A korabeli hírekben is sűrűn szereplő, a márka legendás detroiti autógyárából származó járművet teljes egészében a gyakorta utazgató, kifinomult eleganciájáról is ismert pár igényeihez szabták: az utasteret mogyoróbarna bőrülésekkel, szaténfüggönyökkel és egyedi gyapjúból készült kárpitokkal díszítették, az autó ajtajának zománcába pedig a Windsor-házat jelképező W.E. monogramot és az uralkodói koronát is belegravírozták.

A hercegi pár 11 éven át használta a gépkocsit. Azt hitték róla, hogy annak idején, 1952-ben megsemmisítették az autót. Az árverést november 21-én tartják New Yorkban.

(Forrás: MTI)