A magyarországi gépjármű-tulajdonosok gumiabroncs-használati szokásaira kereste a választ egy online felmérésben a Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület.

A kutatás eredménye szerint szinte valamennyi megkérdezett autós (a válaszadók 99 százaléka) ismerte a téli és a nyári gumiabroncsok közötti különbséget. A felmérésben résztvevők 94 százaléka használt már vagy jelenleg is tervez téli abroncsokat használni. A nem reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezett autósok döntő többsége (92 százalék) tudja, hogy 7 Celsius-fok alatt kell lecserélni a nyári gumiabroncsokat télire, ám a válaszadók több mint fele (52 százalék) az autó értékének csupán egy-két százalékát fordítanák biztonságnövelő kiadásokra.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint fontos lenne, hogy az autósok a megfelelő időben, megfelelő minőségű abroncsokkal lássák el járműveiket. Erre már csak azért is szükség van, mert a felmérésből jól látszik, hogy a válaszadók 82 százaléka szerint a téli gumiabroncs általános használatával jelentősen csökkenthetők a közúti balesetek.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület a jövőben több közös közlekedésbiztonsági kampányt is indít, elsősorban a tudatos járművezetői magatartásra, a megfelelő gumiabroncs-választásra és a nem megfelelő abroncshasználat esetleges következményeire hívják majd fel az autósok figyelmét.