Az autóipar lobbistájának nevezte a német kereszténydemokrata pártot (CDU) kedden több vezető német baloldali politikus, amiért a CDU több mint félmillió euró adományt kapott a BMW fő részvényeseitől. A bírálók az adományozást összefüggésbe hozzák azzal, hogy hétfőn a berlini vezetés nyomására halasztották el a döntést az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére vonatkozó brüsszeli javaslatról.

A bajor autógyártó társaság részvényeinek csaknem 50 százalékával rendelkező Quandt család 690 ezer eurót (203 millió forint) adományozott a CDU-nak a szeptemberi parlamenti választás után. Erről a Spiegel Online hírportál számolt be kedden.

Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 1
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 2

Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei?

Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei?

Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 40
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 41
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 42
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 43
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 44
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 45
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 46
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 47
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 48
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 49
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 50
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 51
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 52
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 53
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 54
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 55
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 56
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 57
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 58
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 59
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 60
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 61
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 62
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 63
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 64
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 65
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 66
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 67
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 68
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 69
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 70
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 71
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 72
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 73
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 74
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 75
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 76
Fotó megosztása:
Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 77


A CDU a támogatást a pártfinanszírozási szabályoknak megfelelően jelentette a Bundestag elnöki hivatalának, és az adományozás tényét rögzítették a Bundestag nyilvános – a parlamenti alsóház honlapján közzétett – jegyzékében. A támogatás így mindenben megfelel az előírásoknak, a Quandt család pedig már több mint egy évtizede támogatja rendszeresen jelentős, százezer eurót meghaladó összegekkel az Angela Merkel vezette konzervatív pártot, a Spiegel Online beszámolójából mégis belpolitikai botrány lett.

Jürgen Trittin, a Zöldek egyik legismertebb politikusa egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy az autógyár fő részvényesei “megvásárolták Merkel klímapolitikáját”. Sahra Wagenknecht, a Baloldal parlamenti frakciójának helyettes vezetője úgy vélte, a CDU az autóipar “kijáróembereként” tevékenykedik, és szolgálataiért busás jutalmat kap. Joachim Poss, a szociáldemokrata párt frakcióvezető-helyettese szerint az “időbeli összefüggés” az autógyártók védelmében végrehajtott brüsszeli manőver és a Quandt család adománya között azok malmára hajtja a vizet, akik meg akarják tiltani, hogy a pártok adományokat fogadjanak el, a támogatás mértéke pedig válasz arra a kérdésre, hogy a CDU miért ellenzi a “szupergazdagok” adóinak emelését és a vagyonadó bevezetését.

A CDU álláspontja szerint nincs semmiféle összefüggés konkrét politikai döntések és az adomány között. A párt állásfoglalásában hangsúlyozta: a Quandt család tagjai régóta támogatják a pártot, függetlenül attól, hogy kormányon van vagy ellenzékben.

Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei? 78


Hétfőn az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén a német kormány kezdeményezésére elhalasztották a döntést az Európai Bizottság irányelv-tervezetéről, amely arról szól, hogy miként alakuljon 2020 után az új gyártású gépkocsik teljes állományára vonatkozó úgynevezett széndioxid-kibocsátás-csökkentési célérték. A bizottság eredeti javaslata szerint 2025-re a 68 és 78 gramm közötti sávba kell csökkenteni az új autók flottájában az egy gépkocsira jutó átlagos kilométerenkénti széndioxid-kibocsátását. A brüsszeli javaslat végül módosult, 95 grammra emelték a célértéket, több német gyártónak azonban ez sem megfelelő.

Az uniós környezetvédelmi miniszteri tanács hétfőre időzített döntésének elhalasztása a német sajtó értékelése szerint a német autógyártók érdekeiért fellépő Merkel-kormány eredménye. A halasztás lehetőség arra, hogy még inkább “felvizezzék” az eredeti javaslatot. A Handelsblatt című üzleti lap kedden külön összeállításban foglalkozott a konzervatívok és az autógyártók kapcsolatával. Egyebek között beszámoltak arról, hogy a berlini kancellária nem nyilvános látogatói listája alapján az utóbbi törvényhozási ciklusban a német gazdaság valamennyi ágazata közül az autóipar vezetőinek a kapcsolata volt a legszorosabb a kormányfő hivatalával.

(Forrás: MTI)