Az idén 81 éves Szaúd-Arábia soha nem tekintette egyenrangú embereknek a nőket, és ehhez a nézetéhez az arab világban is kirívó módon a mai napig ragaszkodik. 

A kezdetektől tiltják például, hogy a nők autót vezessenek – ennek rengeteg oka van, némelyik vallási okokból érthető is (mármint ha elfogadjuk a nőket elnyomó, szélsőséges hagyományokat), de túlbuzgóságukban átestek a ló túloldalára, és olyan áltudományos indokokat hoztak fel a női sofőrök ellen, ami az egész ügyet nevetségessé teszi. 
A mondvacsinált okok között szerepel az, hogy a nők elfoglalnák az utakat a fiatal autóvezető fiúk elől, akik így nem tudnának megtanulni rendesen vezetni, de egy 2011-es, hosszasan részletezett tanulmány azt is “kimutatta”, hogy amennyiben a nők vezetni kezdenének, záros határidőn belül eluralkodna az országban a homoszexualitás, a pornográfia, és tíz éven belül eltűnnének a szaúdi szüzek. 
A legújabb kutatások más irányból közelítik meg a kérdést: Szalah al-Luhajdan sejk szerint az autóvezetés káros hatással van a női szervezetre, megváltoztatja a medence szerkezetét, elcsökevényesíti a petefészkeket, és idővel torzszülöttek világra jöttét eredményezi. 
Évek óta folyik jogi küzdelem és polgári engedetlenségi mozgalom a helyzet megváltoztatására. A jogalkotók malmára hajtja a vizet, hogy azok a nők, akik a súlyos szankciók ellenére, dacból vagy öntudatból vezetésre adják a fejüket, formális képzés nélkül ülnek be nagyteljesítményű terepjáróik volánja mögé, ami olykor óhatatlanul balesethez vezet – így halt meg tavaly a mozgalom egyik vezéralakja is. Egyre több esetben vállalják azonban a férjek, fivérek, hogy kitanítják nőnemű családtagjaikat a volánforgatás művészetére.
Szaúd-Arábia az egyetlen ország világon, ahol a nők nem vezethetnek. Egy 2009-es globális felmérés szerint a királyság a föld ötödik legrosszabb nemzete a női egyenjogúság szempontjából. Ugyanakkor itt is látható valamiféle fejlődés: a 2015-ös választásokon állítólag már nők is szavazhatnak – sőt, akár indulhatnak is.