Háromezer autósra csaptak le a rendőrök 2 A TISPOL (European Traffic Police Network) szeptember második hetében szervezte meg a “Seat Belt” nemzetközi kampányt, amely alapvetően a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági ülés, valamint a motorkerékpáros bukósisak) használatának ellenőrzésére irányult.

Magyarországon az ellenőrzés három napja alatt összesen 2971 közúti intézkedés történt. Az esetek túlnyomó többségében (2822 alkalommal, az összes intézkedés 95 százalékában) a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt léptek közbe a rendőrök. Lakott területen belül 2372, lakott területen kívül 130, gyorsforgalmi úton pedig 27 alkalommal indult eljárás a járművezetővel szemben amiatt, hogy nem használta a biztonsági övet, az utasoknál pedig ? az előző felsorolás sorrendjének megfelelően ? 297, 35, valamint 23 esetet regisztráltak.

A szülők és felnőttek felelőtlensége következtében összesen 94 gyermek utazott védtelenül a gépjárműben, míg 26 motorkerékpárost értek tetten amiatt, hogy bukósisak nélkül közlekedett.

A TISPOL kampányának hátterében az áll, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása a közutak harmadik fő gyilkosa. A gyermekbiztonsági ülés fontosságát az is alátámasztja, hogy használójának közúti baleset esetén hétszer nagyobb esélye van a túlélésre, mint anélkül. A gyermekbiztonsági rendszerek ezáltal világszerte kiemelt fontosságú utasvédelmi eszközöknek számítanak.