Csak anyagárban több mint 600 millió forintot ér az a 60 centis makett, amelyet a német Gülpen manufaktúra készít egyedi megrendelésre, és amelyhez most egy exkluzív árverés keretében lehet hozzájutni Dubajban. 
Robert Gülpen nem először próbálkozik az ultradrága autómodell koncepciójával. Két éve bemutatta talpig karbonszálas műanyagból felépített kisautóját – akkor szintén a Lamborghini Aventadorhoz nyúlt -, amelyet több száz drágakővel és jelentős mennyiségű nemesfémmel díszített. Erre tavaly év végéig nem talált vevőt, de később alighanem elkelt a másfél milliárd forintra taksált makett, mert Gülpen úr továbblépett, és megvalósította eredeti álmát, a színarany Aventadort. 
Ehhez egy féltonnás aranytömbből faragják ki az autót, amely végül 25 kilót nyom – a fémhulladékot vélhetően újrahasznosítják. Nem véletlenül nem használtunk múlt időt, a modell ugyanis még nem készült el, alkotója szerint “azért, hogy tökéletesen a leendő vevő igényei szerint alakíthassuk ki.” Nyilván csak ezért.
Addig is, hogy a potenciális vásárlóknak legyen valami fogalma arról, mit vehetnek meg, hétköznapibb anyagokból elkészítették a makett makettjét, és ezt kiállították az árverésnek otthont adó Dubaj Lamborghini-szalonjában. 
Bizony: a hatvan centis makettet aukción szeretnék értékesíteni. A leendő bevételből 150 millió forint jótékony célra megy, ami szerény egymilliárdra zsugorítja a gyártó hasznát – minimum, hiszen a 7,5 millló dollár (1,725 milliárd Ft) csupán a kikiáltási ár, innen feljebb is mehet még a léc. 
Feltéve persze, hogy megy: a Lamborghini helyi képviselete szerint az elmúlt egy hétben, amióta náluk van a leendő modell másolata, nem volt érdemi érdeklődés az árverés iránt. 
Pedig ahogy az ilyenkor lenni szokott, a modell nem csupán pénzben kifejezhető értéket képvisel: leendő tulajdonosa egy csapásra három Guinness világrekordot is magáénak tudhat. Amikor elkészül, ez lesz ugyanis a világ legdrágább modellautója, amelyet a világ legfényűzőbb logójával láttak el, és a világ legbiztonságosabb (golyóálló) dobozában állítanak ki. 
Na, így már jobban megéri húsz valódi Aventador árát elkölteni erre a csecsebecsére, nem igaz?