Bruttó 7 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol – értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. A változtatás nyomán benzin átlagára 413-414 forintra, a gázolajé 436-437 forintra csökken.
   
A Mol a múlt héten összesen 11 forinttal csökkentette a benzin árát, a gázolajét ugyanakkor 2 forinttal emelte.
Csökken az üzemanyagok ára 1
A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Egy évvel ezelőtt a benzin ára 446, a dízel üzemanyagé 444 forint volt literenként.

Érdemes megnézni, hol tankolunk, mert 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalható a különböző kutaknál.

A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar-, import- és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés.

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

Forrás: MTI