Egy tinédzser még 2009-ben gázolt el teherautójával egy motoros házaspárt. Nem figyelt: éppen a barátjától kapott sms-t olvasta. Az ütközés miatt a motorosok elveszítették a lábukat, amiért nem csak az autóvezetőt, hanem a vele szöveges üzeneteket cserélő barátját is beperelték. 

A bíróság nem adott helyt a felperesek keresetének, így az sms-t küldő lányt nem kötelezték kártérítés megfizetésére. Ugyanakkor a hatóság kimondta: “mindenkinek kötelessége, hogy ne küldjön szöveges üzenetet olyan személynek, akiről bármilyen okból tudja, hogy az üzenet fogadásának időpontjában éppen gépkocsit vezet, vagy hogy az üzenetet vezetés közben fogja elolvasni.” 
Ezzel a döntéssel a későbbiekre nézve gyakorlatilag jóváhagyták a motoros házaspáréhoz hasonló kereseteket. 
Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek 1
Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek 2

Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek

Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek

Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek 5
Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek 6
Fotó megosztása:
Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek 7
A New Jersey állam bíróságán hozott döntés által érintett autósok érthetően felháborodtak: érvelésük szerint senki nem sejtheti előre, hogy a címzett éppen hol tartózkodik, mit csinál. 
Ugyanakkor vannak, akik szerint éppen ideje volt meghozni ezt a döntést. A tinédzserek például nemigen csinálnak titkot abból, hogy a volán mögül sms-eznek, így ha egy üzenetcsere során kiderül, hogy ez a helyzet, a másik félnek kötelessége felfüggeszteni a csevegést. 
Ez a drákói döntés talán áttörést hozhat a menet közbeni sms-ezés egyre növekvő problémájában: 2011-ben legalább 1,3 millió olyan balesetet regisztráltak az Egyesült Államokban, amelynek az sms-ezés volt a kiváltó oka. Az amerikai tinédzserek egyharmada rendszeresen sms-ezik menet közben, a balesetbe került 18-20 évesek 13 százaléka használta mobilját az ütközés előtt. 
A statisztikák szerint a szöveges üzenetek olvasása és írása huszonháromszorosára növeli a baleset kockázatát; a tárcsázásnál a szorzó mindössze 2,4, a beszélgetésnél pedig 1,3. A gond a huzamos figyelemelterelés: alkalmanként legalább öt másodpercen át vezet vakon az, aki sms-t olvas menet közben.
Nem véletlen, hogy az USA 39 államában, valamint a fővárosban törvény tiltja a vezetés közbeni sms-ezést. Kérdés persze, hogy felelőssé tehető-e bárki mások felelőtlen és törvénytelen magatartása miatt. 
Szerző: